eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Még mindig van egy jelentős tartaléka az országnak

A fiatal felnőttek egy része se nem tanul, se nem vállal munkát.

Európa-szerte nehezen találnak munkaerőt a cégek, miközben a fiatal felnőttek egy jelentős része se nem tanul, se nem vállal munkát. Az Eurostat adatai szerint tavaly a 20 és 34 év közötti fiatalok 16,5 százaléka esett ebbe a körbe, hozzávetőleg 15 millió ember, mutat rá cikkében a G7 gazdasági hírmagazin. A NEET-csoport (sem oktatásban, sem képzésben nem részesülnek és nem is dolgoznak) aránya eltérően alakul az Európai Unióban.

A jelenség elsősorban a déli és keleti államok problémája. Magyarországon a NEET-csoportba tartozó

20-34 évesek aránya 17 százalék (340 ezer ember)

volt tavaly, ami alig magasabb az uniós átlagnál. Bár a szám 2013 óta folyamatosan csökken, ezzel együtt még mindig jelentős tartalék van ebben a csoportban, főleg a nők körében. A férfiak és a nők közötti olló a magyarországi, illetve a kelet-európai fiatalok körében különösen tágra nyílt. Magyarországon a NEET-fiatalok aránya a férfiak között 7,8, a nőknél 26,6 százalék. Szlovákiában ugyanez az adat 10,5 és 29,9 százalék, Lengyelországban pedig 9,6 és 23,5 százalék. A legnagyobb a különbség Csehországban, ahol a férfiaknál 4,6, a nőknél 25,9 a se nem dolgozó, se nem tanuló fiatalok aránya.

A G7 az okok tárgyalása mellett végezetül megjegyzi, az országnak még mindig van munkaerő-tartaléka, csak oda kellene figyelni, hogy a munkaadók hogyan tudják megszólítani a társadalom ezen részét.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×