INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

máp plusz

gulyás gergely

állampapír

Veszélybe kerülhet az új szuperállampapír

Veszélybe kerülhet az új szuperállampapír

Infostart

A jövő héten már az ezermilliárdot is elérheti a Magyar Állampapír Plusz jegyzése. Ha kitart az ütem, lehet. hogy korlátozni kell majd a kibocsátást.

A Magyar Államkincstár a negyedik sorozatra vonatkozó nyilvános ajánlattételt tette közé az ötéves futamidejű, Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+), újabb 100 milliárd forintos keretösszeget lehet lejegyezni. A korábbiak esetében jelentős volt a túljegyzés, az első három sorozat esetében az elfogadott mennyiség 883 milliárd forint lett.

Az első heti kiemelkedő, 500 milliárd forintot meghaladó jegyzést már mérsékeltebb érdeklődés követte, de a következő sorozattal elérhetővé válik az 1000 milliárdos bevonás. Az új papír bevezetése előtt a kormány terve az volt, hogy a lakossági megtakarítások állománya a MÁP+ segítségével öt év alatt, 2023-ig megduplázódjon, elérve a 11 ezer milliárd forintot. Ezermilliárd forintot néhány hét alatt máris sikerült becsatornázni, vagyis kérdés, kitart-e öt évig ez a kampány.

Az mfor.hu megkérdezte Gulyás Gergelyt arról, hogy ha ilyen intenzív marad a kereslet az állampapír iránt, akkor gyorsabban lezárul-e a MÁP+ kampánya. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza szerint ez elképzelhető, de egyelőre a jegyzésre buzdítják a lakosságot, mert rendkívül jó megtakarítási lehetőségnek tartják az új papírt. Hozzátette viszont, hogy "természetesen a Pénzügyminisztériumban mindig vizsgálják, hogy meddig tudják fenntartani ezt a lehetőséget, és egyelőre tudják".

Ez természetesen nem jelentené azt, hogy néhány év múlva már nem lehetne vásárolni a papírból, de azt igen, hogy a kibocsátó tartani fogja magát a meghirdetett keretösszeghez, és nem teszi lehetővé a túljegyzést.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018