eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Csúcson a cégek hitelfelvétele: csökkent a kockázat

Hétéves csúcsot döntött, 7600 milliárd forint fölé emelkedett a hazai vállalatok hitelállománya az első negyedévben, de ez önmagában nem jelent kiemelt kockázatot - mondta el az InfoRádióban Szabó Péter, a Sberbank kkv-területének vezetője.

Hosszabb időre vesznek fel kölcsönt a cégek, és egyre többen euróban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Szabó Péter szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a gazdasági növekedés, azon belül a bővülő export és belső fogyasztás bizakodással tölti el a vállalkozásokat, akik a jövőbeni terveikhez: beruházás-finanszírozáshoz, készletezéshez, külföldi piacra lépéshez igényelnek leginkább kölcsönt. A következő évek pozitív várakozásait árazzák be a vállalkozások, amikor több évre elköteleződnek hitellel.

A hitelfelvételi toplistán a feldolgozóipar, mezőgazdaság, építőipar, kereskedelmi vállalatok állnak. Mindegyik szektorban megvan a kockázata, hogy nem sikerül a hitelt a tervnek megfelelően visszafizetni, de erre van több megoldás, például a halasztás, az ütemezés vagy az átstrukturálás a szakértő szerint.

Magas az euróban felvett hitelek aránya. Szabó Péter szerint azoknak érdemes euróhitelt választaniuk, akiknek a bevételeik is abban érkeznek, tehát jobbára az exportorientált vállalkozásoknak. Nekik tulajdonképpen most nincs árfolyamkockázat a hitelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×