eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Globális lassulásra készül a Pénzügyminisztérium

A konvergenciaprogram "Baljós árnyak a világgazdasági konjunktúra felett" című keretes írásából úgy tűnik, a Pénzügyminisztérium is készül a globális lassulásra. Egyre több a növekedési kockázat, egyes indikátorok recessziót jeleznek, és amikor legutóbb háromszorozódott az S&P 500 index, akkor jött az 1929-33-as válság.

"A világgazdaság 2017-es kiemelkedő növekedését követően tavaly, főként a második félévtől egyre több jel utalt arra, hogy a jelenlegi, a magyar gazdaság számára is kedvező kiviteli lehetőségeket teremtő konjunktúraciklus véget érhet" - idézi a konvergenciaprogram világgazdasági kockázatokkal foglalkozó részét a Porfolio.

A portál megjegyzi, hogy több mutató is olyan tartományba került, amelyeket a múltban számottevően lassuló konjunktúra vagy visszaesés követett.

Egyrészt annak ellenére, hogy a nyolcvanas évektől meghosszabbodtak a fellendülési periódusok, pár hónapon belül a jelenlegi minden idők leghosszabb növekedési periódusává válik az USA-ban, amely a piacgazdaság ciklikusságából adódóan az idő előrehaladtával egyre nagyobb esélyt teremt egy korrekciónak.

Másrészt a tőzsdék 2008-as visszaesést követő szárnyalása is egyre inkább rekordméretűvé válik: az S&P 500 index értéke a pénzügyi válság óta megháromszorozódott, amelyhez hasonló mértékű, nagyobb korrekció nélküli növekedés mindezidáig csak az 1929-33-as összeomlást megelőző időszakban volt tapasztalható.

Harmadrészt egyre csökken a rövid és hosszú távú értékpapírok prémiuma közötti differencia, ami rövidtávon negatív folyamatokat eredményező kockázatok magas bekövetkezési valószínűségére utal.

Negyedrészt figyelmeztető, hogy a konjunktúra-kilátásokra érzékeny globális autópiac – főként a kínai és európai újautóregisztrációk csökkenésének betudhatóan – két éve stagnál. Előretekintve a bizonytalan kilátások miatt továbbra is visszafogottan alakulhat a gépjárművek iránti kereslet. Ezt a várakozást erősíti, hogy a világgazdaság alakulását hosszabb ideje övező kockázati tényezők közül egyik sem oldódott meg.

A Pénzügyminisztérium szerint továbbra is bizonytalansági tényező a globális kereskedelem motorjaként számon tartott kínai gazdaság lassulása, amit az USA-val vívott kereskedelmi háború elhúzódása is fokozhat. Mindemellett az USA protekcionista kereskedelempolitikája Európát is célba veheti. Kérdéses továbbá a britek Európai Unióból való távozásának időpontja és módja is. E tényezők a kereslet visszaszorulását, a befektetések elhalasztását eredményezhetik, amely önmagát erősítő folyamatként fékezheti a világgazdaság teljesítményét.

Bár a várakozások szerint minimális a valószínűsége egy, a 2008-as válsághoz hasonló megtorpanásnak, ugyanakkor magas a kockázata annak, hogy a korábbi évekhez képest tartósan alacsonyabb ütemű növekedési periódus köszönt be kereskedelmi partnereinknél, amely szűkítené a magyar gazdaság mozgásterét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×