Gyakran felelőtlenül elsiklunk a boltokban az élelmiszerek címkézése mellett – figyelmeztet a FAO kommunikációs munkatársa, Plántek Lea. A címkéken lévő információk ugyanakkor nemcsak könnyebbé, de egészségesebbé is tehetik az életünket, feltüntetik ugyanis rajta a tápanyagértékeket, azt, hogy
milyen vitaminok, rostanyagok vannak benne, illetve mennyi kalóriát vagy telített zsírt tartalmaz
– hangsúlyozta.
De az élelmiszer-allergiásoknak is kimondottan fontos információkkal szolgálnak a címkék. A szakértő kiemelte: a FAO adatai szerint a fejlett országok lakosságának 10-15 százaléka szenved valamilyen ételintoleranciában, -allergiában.
És az élelmiszercímkéket már csak a lejárati idő miatt is érdemes tanulmányozni
– hangsúlyozta Plántek Lea, a FAO munkatársa. A gyártók vagy a fogyaszthatóságot tüntetik fel, vagy azt, meddig őrzi meg a termék a minőségét. Utóbbi esetben van még rá esély, hogy a nap lejárta után is alkalmas emberi fogyasztásra.
Az élelmiszercímkék küllemére és tartalmára nemzetközi szabályok vonatkoznak.