eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

A magyar ember nem nagyon szórakozik

A legtöbb környező országhoz képest elég keveset költenek szórakozásra, pihenésre a magyarok.

Az összes fogyasztásuk 8,5 százalékát költötték rekreációra és szórakozásra 2017-ben az európai háztartások - derült ki az Eurostat adataiból. Ez nagyjából 710 milliárd eurót jelent, ami az EU GDP-jének 4,5 százaléka, átlagosan 1400 euró fejenként. A magyarok egy kicsit elmaradtak ebben a tekintetben az EU-s átlagtól, nálunk minden költés 7,2 százaléka ment szórakozásra, egy főre lebontva átlagosan 500 eurót (nagyjából 160 ezer forintot) egy évre, tehát havonta 41 eurót (12 ezer forintot) költött egy átlagos magyar szórakozásra - írja a Pénzcentrum.

A környező országokban Szlovákiában költötték a legtöbbet szórakozásra, az összes kiadás 10,4 százalékát - fejenként 900 eurót (kb. 290 ezer forintot) egy év alatt -, őket az osztrákok követik (10%, 2200 euró, azaz több mint 705 ezer forint fejenként), majd pedig a szlovének következnek kilenc százalékkal - náluk kereken ezer euró jut egy főre, ami 321 ezer forint. Romániában csupán az összes kiadás 5,8 százalékát tette ki a szórakozás és a rekreáció, ami fejenként 300 euróra (96 ezer forint) jön ki.

Arányaiban a legtöbbet a dánok fordították szórakozásra, az összes költés 11,5 százalékát, mögöttük a svédek állnak 11 százalékkal. A lista alján a görögök állnak 4,6 százalékkal, őket követik a románok a Luxemburg (5,9%). Összegek tekintetében azonban Izland vezet, ahol 3700 eurót (1,18 millió forintot) költöttek fejenként szórakozásra az emberek. A lista másik végén a románok állnak 300 euróval. Hátulról a harmadik helyén a magyarok állnak az 500 eurójukkal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×