eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Változás jön a banki díjaknál

Várhatóan jövő augusztustól minden banknak egységes formátumban kell bemutatni az úgynevezett lakossági alapszámla díjjegyzékét.

Egy itthon is bevezetésre kerülő uniós irányelv segítheti a lakosság tisztánlátását - idézte fel a novekedes.hu. Jelenleg ugyanis számos díjjal szembesülhet az ügyfél, ha van bankszámlája és ahhoz bankkártyája.

  • A számlával kapcsolatos általános díjak között említhető a számlanyitás, majd a számlavezetés, végül esetleg a számla bezárásának a díja.
  • Hasonlóan éves, havi, vagy eseti díja is lehet az internetes és a mobil bankolásnak, a különböző SMS-értesítéseknek, de még a postai számlaleveleknek is.
  • Lehet éves díja magának a bankkártyának, pénzbe kerülnek a vásárlási, vagy készpénzfelvételi limitek módosításai.
  • A legnagyobb kiadások a tranzakciókhoz kapcsolódnak, a belföldi és külföldi készpénzfelvételekhez, ahol az sem mindegy, hogy a saját bank, vagy egy idegen bank automatáját használja valaki.
  • És persze nincsen ingyen a legtöbb utalás sem, díja van a belföldön, külföldön, forintban vagy idegen devizában, saját számlára vagy idegen számlára kezdeményezett tranzakciónak is.

Azért, hogy a bankok ne téveszthessék meg azzal az ügyfeleiket, hogy bizonyos paraméterek túlhangsúlyozásával kedvezőbbnek láttatják a drága számlatermékeiket, új szabályozást vezetnek be. Ennek alapja egy az Európai Unió által 2014 júliusában elfogadott irányelv, amely alapján Magyarországon is bevezethetik a pénzforgalmi számlák egységes díjjegyzékét. Vagyis

a bankoknak az idén július 31-re várható hatályba lépés után augusztustól már fel kell tölteniük egy adatbázisba a számlák legfontosabb paramétereit.

A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint a könnyebb összehasonlítás, a számlatermékek jobb átláthatósága a bankokat erősebb versenyre ösztönözni majd. A folyamat hasonló lehet ahhoz, mint amikor megszülettek az EBKM, THM, TKM hiteldíjmutatók, hogy biztosítsák az összehasonlíthatóságot.

A bankszámlák költségeinek összehasonlítása azonban a hiteldíjmutatókénál nehezebb, hiszen több tucat releváns díjat kell összehasonlítani. Ezért az valószínűleg nem derül majd ki egyértelműen, melyik a legolcsóbb csomag, de az igen, hogy adott bankolási tevékenységre melyik a legjobb csomag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×