eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Ezek az adóhatáridők járnak le december 20-án

December 20-a a vállalkozások számára az adóelőleg-kiegészítés határideje. Arról, hogy a cégeknek milyen adónemben lehet feltöltési kötelezettsége, Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere beszélt az InfoRádiónak.

A december 20-i határidő általában azokra az adózókra igaz, akiknek az üzleti éve megegyezik a naptári évvel. A NAV erről a honlapján időben, december 10-én még egy hírt is megjelentetett arról, hogy közeleg az adóelőleg-kiegészítés határideje, ez a feltöltésre utal - mondta az InfoRádiónak Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere.

Mint hangsúlyozta, sokfajta adónemben előfordulhat, hogy feltöltési kötelezettségünk lesz. "Lehet

társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, az energiaellátók jövedelemadója, az innovációs járulék, a reklámadó, sőt még van egy speciális feltöltési kötelezettség, a környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettsége, illetve a helyi iparűzési adó tekintetében is"

- sorolta a szakember.

A NAV felé a társaságiadó-előleg kiegészítés bevallását 2018-ban a 1801-es nyomtatványon kell benyújtani.

"Nem elég tehát befizetni az adóelőleget, be is kell vallanunk"

- figyelmeztetett Gyányi Tamás. Ha ezt valaki elmulasztja vagy késik, mulasztási bírságra számíthat.

Amennyiben a társaságnak más adónemről is kell 1801-es bevallást készítenie december 20-i határidővel, akkor az eltérő bevallási időszak miatt a különböző adónemek bevallását nem lehet összevonni, a társaságiadó-előleg kiegészítését külön nyomtatványon kell benyújtani.

Ha valaki rosszul becsülte meg az adóját, akkor a különbözetre egy 10 százalékos mulasztási bírság jön (tavaly ez még 20 százalék volt), amit a NAV rendszere automatikusan kiszámít, és megjelenik az adófolyószámlán.

A WTS Klient partnere azért a bonyolult helyzetben fontosnak tartja megjegyezni, hogy mások mellett ők is annak örülnének,

ha nem létezne az adófeltöltés intézménye,

helyette a végleges adót a végleges bevallással kellene befizetni.

Az adófeltöltési rendszer mindazokat a társaságokat érinti, amelyek nem idén adóznak először - hangsúlyozta Nagy Szilvia, a PricewaterhouseCoopers adószakértője az InfoRádiónak. Az eljárás mikéntjéről a PwC honlapján részletes tájékoztatást is elhelyeztek, itt bárki kérdezhet is a szakértőtől.

Mint Nagy Szilvia rámutatott,

sok olyan társaság van, amely jelentős forgalmat bonyolít le december 20. és 31. között is, így a legjobb szándék szerint sem tudnak pontosan becsülni

arról, hogy mennyi adót kell befizetniük. Szerinte így is mindenki igyekszik "konzervatív" becslést adni, de egy-egy váratlan tranzakciót valóban nehéz előre látni.

Ha nem sikerült megfelelően az adóelőleg-feltöltés, az csak májusban derül ki, amikor az éves adóbevallásokat be kell nyújtani. Ekkor

szankcióra, bírságra is számítani kell, nyár végén érkeznek ezek a határozatok. Lehetnek objektív körülmények is - például árfolyamváltozás -, amik okai lehettek a hibáknak, tévedéseknek, ilyenkor érdemes felvenni a kapcsolatot a hatósággal.

Ha bárki úgy érzi, hogy bizonytalanság van a becslésében, Nagy Szilvia szerint érdemes

többet utalni, nem vész el a pénz, a következő évek előlegébe átvezethető.

Nem változott továbbra sem, hogy a társaságiadó-előleg kiegészítésére, feltöltésre azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×