eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre több jelzáloghitel dől be

Megugrott nyár végén, ősz elején az újonnan bedőlő jelzáloghitelek száma – derült ki egy szakmai konferencián a Központi Hitelinformációs Rendszer adataiból.

A régi nevén BAR-listán lévők kétharmada ma már nem a bankoknak, hanem a hitelüket megvásárló követeléskezelőknek tartozik – írja a Portfolio.

Felfalusi Péter tájékoztatása szerint 38 tagot számlál a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), az összes meghatározó követeléskezelő ma már tagja a szervezetnek. Felfalusi Péter elnök azt is elmondta az Országos Követelésmanagement Konferencia nyitóelőadásában, hogy a megbízásos piac továbbra is szűkül, miközben a követelésvásárlási piac továbbra is aktív. A fedezetlen piacon a volumen és a csomagok darabszáma csökkent, a fedezetesen pedig már csak kevés nagy banki csomag került eladásra.

Mint mondta, mára a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került követelések kétharmada követeléskezelő cégeknél van.

Folyamatosan nő a perek és végrehajtások száma.

300 ezer fizetési meghagyás és 700 ezer végrehajtás van folyamatban, ezekkel szemben 200 ezer egyezség áll, ami aktív kommunikáció esetén 60 százalékban sikeres.

Az elnök hangsúlyozta: a MAKISZ reméli, hogy tavasztól a kormányzat élénken foglalkozik a követeléskezelési törvényre vonatkozó igénnyel, és az önkormányzati választások után elfogadhatják a jogszabályt.

Felfalusi Péter szerint 2019-ben fennmaradhat a háztartások magasabb teljesítőképessége, tovább emelkedhetnek a lakásárak, és emelkedhetnek a hozamok, negatívan hatva a portfóliók árára.

A jövő év fontos feladata lehet a perrendtartás jelenlegi gyakorlatának javítása is.

A MAKISZ elnöke azt is kiemelte, hogy a pénzügyi vállalkozások bankadója – a bankokkal és a brókercégekkel ellentétben – nem csökkent, a követeléskezelési törvényhez hasonlóan ebben is szeretnének jövőre előrelépést elérni.

Kiss Attila, a Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető BISZ Zrt. szenior üzletfejlesztési managere a lakossági hitelpiac egyes adatait ismertette saját statisztikáik alapján.

A magyar lakossági hitelek 13 százalékát teszik ki a jelzáloghitelek, a szerződött ügyfelek harmadának van jelzáloghitele, a kihelyezett összegnek azonban a kétharmada jelzáloghitel.

2014 ősze óta nőtt a lakáscélú jelzáloghitelek száma, a többi jelzáloghitel darabszáma viszont csökkenő pályán van. Míg 2014 őszén összesen 1,2, millió, ma kevesebb mint 1 millió jelzáloghitel-szerződést tartottak nyilván a KHR-ben. A nem teljesítő hitelek aránya a teljes pénzügyi rendszerben 18 százalék.

Megindult az újonnan nem teljesítő jelzáloghitelek számának gyarapodása,

míg a június idei mélyponton csak 814, augusztusban már 1269, szeptemberben pedig 2487 jelzáloghitel vált nem teljesítővé – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója elmondta: évente 40 ezer cég szűnik meg a közel 560 ezerből, ezekhez összesen 1,9 millió magánszemély tartozik. Van olyan magánszemély, aki 1255 cégnek a tulajdonosa, ennek 95 százalékát számolták fel vagy kényszertörölték, vagy áll ilyen folyamat alatt.

A szakértő szerint

a cégek előminősítésével és monitoringjával nagyon sok fizetési, bedőlési problémát meg lehet akadályozni,

figyelembe véve, hogy a halasztott fizetésű B2B-számlák aránya Magyarországon sokkal magasabb, mint másutt az EU-ban.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×