eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felfüggesztették a LOT sztrájkját

Hétfőn 14 óráig felfüggesztették a LOT lengyel légitársaság alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek október 18. óta tartó sztrájkját - jelentették be szombat hajnalban a légitársaság igazgatóságának és a szakszervezeteknek a képviselői, több mint 8 órás tárgyalásaik után.

A felek megállapodtak abban, hogy hétfőn 8 órakor találkoznak a légitársaság székházában, hogy aznap 14 óráig kidolgozzanak egy megállapodást a sztrájk beszüntetésének céljából.

A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság bérkifizetési gyakorlatát, amely a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket gyakran nem munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

A sztrájkolók emellett követelik az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának megújítását, valamint a hétfőn elbocsátott további 67 alkalmazott visszavételét. Azt is követelik, hogy mondjon le a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski.

A LOT - amely törvénytelennek tartja a tiltakozást - csütörtök este kompromisszumot ajánlott a sztrájkolóknak, melynek értelmében az elbocsátott 67 alkalmazott közül visszatérhetnének munkahelyükre azok, akik a sztrájk során nem sértették meg a nem sztrájkoló kollégák jogait. A sztrájkolók a kompromisszumot elutasították.

A LOT sajtóosztálya közölte, hogy a sztrájk felfüggesztésének ellenére a légitársaság a szombaton esedékes több mint 300 járata közül 7-et törölni kénytelen, mert nem tudja pótolni a kieső személyzet egy részét. Magyarországi viszonylatok nincsenek a törölt járatok között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×