eur:
393.45
usd:
367.72
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Megugrott az olaj ára, további emelkedés jöhet

A szerdai áremelés után kiderült, hogy péntektől is drágul a benzin és a gázolaj ára a Mol-nál. Egyes nyilatkozatok szerint a 450 forintot is elérheti egy liter benzin ára. Elemzők szerint átmeneti az áremelkedés.

A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken. Az árváltozással a benzin 406 forintra, a gázolaj 427 forintra drágul literenként.

Ez négyéves csúcs: a benzinért legutóbb 2014 októberében, a gázolajért 2014 szeptemberében kellett ennyit fizetni.

Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, akkor a benzin literenkénti ára bruttó 5 forinttal 401 forintra emelkedett, a gázolaj ára pedig bruttó 6 forinttal, 421 forintra nőtt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Ellentétes folyamatok

Rövid távon emelkedhet még a kőolaj világpiaci jegyzése, de 2019-ben a mostanihoz hasonló 75-80 dolláros lehet az energiahordozó átlagára - mondta az InfoRádióban az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás szerint az egymásra ellentétesen ható folyamatok miatt maradhatnak a mostanihoz hasonló olajárak.

November 4-én életbe lép az Egyesült Államok Irán elleni szankcióinak második köre, ami az olajexportot érinti. A Trump-adminisztráció drasztikusan csökkentené az iráni olajexportot, ami 2017-ben mintegy 2,6 millió hordó/nap volt. E mennyiség döntő többsége novemberben el fog tűnni a piacról.

Globális szinten az idei 4. és a jövő év 1. negyedévében némi hiány lesz emiatt a piacon, mert ezt az olajmennyiséget az OPEC és Oroszország nem tudja gyorsan pótolni,

miközben más szereplők, például az amerikai palaolaj-termelők jelentős infrastrukturális gondokkal küzdenek. amelyek miatt az amerikai többlettermelés nem tud kijutni a világpiacra - magyarázta a szakértő.

Milyen ár várható idén és jövőre?

A helyzet jövő év közepére fog rendeződni, Pletser Tamás szerint addigra bőven lesz olaj a piacon, ezért a mostani hiányállapot ideiglenes. Az olajárak rövid távon szerinte is emelkedni fognak, a Brent ára meglátása szerint az idei év vége felé elérheti a 90 dollárt. A későbbiekben

a megnövekedett kínálat következtében újabb árcsökkenés következhet, ezért az Erste Bank elemzője szerint jövőre a 2018-ashoz hasonló, 75-80 forintos átlagárra lehet számítani.

Nagyobb nyugat-európai elemzőházak 70 vagy akár 60 dolláros olajárat is elképzelhetőnek tartanak 2019 folyamán. A Capital Economics közgazdászai szerint a Brent árát - amely az elmúlt két hónapban 17 százalékkal emelkedett - elsősorban az a piaci félelem hajtotta fel, hogy az Egyesült Államok visszaállítja a szankciókat Irán ellen. A másik áremelő tényező az volt, hogy szeptember eleje óta kissé enyhültek a kínai gazdaság várható teljesítményével kapcsolatos befektetői aggályok.

A ház szerint azonban az olajpiaci ellátási aggályok eltúlzottak. mivel még abban az esetben is lehetne pótolni a kiesést más termelők kínálatának növelésével, ha az iráni kitermelés ugyanannyival visszaesne, mint a jelenleginél sokkal átfogóbb, 2011-2014 között érvényesített amerikai szankciók idején, és ha a venezuelai termelés is még tovább csökken.

Magyarországi üzemanyag-árak

  • A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.
  • A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A novemberi szankciók nyomán akár 450 forint is lehet egy liter üzemanyag – fogalmazott Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a sonline.hu cikke szerint. Donald Trump amerikai elnök idén májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem hosszabbítja meg azt a 2015-ben kötött iráni atomalkut, ami a világ vezető hatalmai és Irán között jött létre. A közel-keleti ország ugyanis nukleáris programjával megsérti a megállapodást, ezért az amerikaiak azt tervezik, hogy novembertől nem vásárolnak olajat Irántól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×