eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az Airbnb elfoglalja Budapestet

Tavaly a budapesti Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót, 35 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit.

A Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó elemzése alapján az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakák tekintetében jelentős növekedést mutatott, a 2016-ban mért 10,2 százalékos értékről 2017-re már elérte a 14,3 százalékot, és Budapesten már az európai jelentősebb városokkal összevetve is az élmezőnybe tartozik: ez az érték Párizsban 15,2 százalék, Barcelonában 13, Amsterdamban 11,7, Madridban 10,1, de Londonban már csak 6,9, míg Berlinben mindössze 6,5.

Jelenleg az Airbnb foglalások erős területi koncentrációt mutatnak, mivel a V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69 százaléka. Ezeken a területeken a bérbeadók a szobaárak tekintetében is magasabb árszintet tudnak elérni, mint a kevésbé népszerű kerületekben. Az Airbnb kereslet továbbra sem számottevő a város többi kerületében.

A budapesti Airbnb piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, mivel a bérbeadók többsége (65 százalék) kettőnél több lakást ad bérbe. Ez a szám jelentősen meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban jellemző, 40-50 százalékos átlagot. Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb választás, mivel a foglalások közel 55 százaléka ilyen típusú szálláshelyen történt.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×