eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nagy fordulat a hazai cigarettapiacon

Hiába egyre drágább a cigaretta, már nem csökken tovább a forgalma.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikái szerint júliusban 760 millió szál cigarettát bocsátottak forgalomba, az év első hét hónapjában pedig összesen már 4,6 milliárd szálnál tart a számláló. Mivel eddig stabilan minden hónapban 600-700 millió szál fogyott, ha ez az ütem kitart az év végéig, akkor 7 milliárd szál fölött zárhat majd a mutató - írja a napi.hu.

Míg 2009-ben még 15,5 milliárd szál fogyott hazánkban, addig hat évvel később, 2015-ben mindössze 7,49 milliárd szál. Tavaly volt a mélypont, a NAV adatai szerint éppen 7 milliárd szálat bocsátottak forgalomba. Ezt a 2018-as adat már meghaladhatja, így

a nemzeti dohányboltok létrehozása óta ez lehet az első év, amikor nem zsugorodik a legális cigarettapiac.

(A finomra vágott dohányra mindez nem igaz, egyre többen tértek át a saját sodrású cigarettára.)

Közben a dohányárukért 7,5 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel ezelőtt. A KSH szerint júniusban dohányáru-szaküzletek forgalma 2,1 százalékkal bővült.

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban. Az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége. A másik nagy gond a munkaerőhiány, a dohánytermelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz.

A napokban tette közzé az év első 7 hónapjában lefoglalt dohánygyártmányok statisztikáit a NAV. Ebből kiderül: a legtöbb esetben (11 164 alkalommal) cigarettát foglalt le az adóhatóság - ez azt jelenti, hogy havonta közel 1600, naponta pedig átlagosan 53 alkalommal foglal le cigarettát a NAV. Összesen 27,4 millió szál cigarettára tette rá a kezét a hatóság, aminek az értéke a statisztika szerint 1,15 milliárd forint.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×