eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay.com

Hatalmasat buktak a háztartások a tőzsdén májusban

Rendületlenül önti a pénzt a részvényekbe a lakosság, hét éve nem látott mennyiségű pénzt költöttek májusban, pedig hatalmas veszteséget kellett elkönyvelniük.

Fekete hónap volt a május a tőzsdéző kisbefektetők számára. A háztartások egyetlen hónap alatt 43,5 milliárd forintot buktak a Budapesti Értéktőzsdén – írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján.

Ennél nagyobb összeget utoljára 2012 májusában veszítettek a részvénybörzén, amikor a görögországi válság világszerte a mélybe rántotta a piacokat.

A háztartások részvényállománya a májusi árfolyamcsökkenések miatt a hónap végére 576,2 milliárd forintra esett az áprilisi 594 milliárdos rekord után. A nem pénzügyi vállalatok részvényein több mint 22 milliárd, a bankpapírokon csaknem 20 milliárd forintnyi veszteséget szenvedtek el a kisbefektetők, és az egyéb szektorok részvényein is veszítettek 1,4 milliárdot.

A lakosság az árfolyam-ingadozások dacára bízik a részvénypiacban, májusban 25,7 milliárd forintnyi friss megtakarításból vásárolt értékpapírokat.

Ez hatalmas összegnek számít, hiszen a kisbefektetők utoljára 2011 augusztusában és szeptemberében öntötték hasonló volumenben a pénzt a hazai részvénypiacra.

A részvényeknél jobban csak az állampapírok érdeklik a kisbefektetőket. Májusban 64,7 milliárd forintnyi friss pénzzel finanszírozták az államháztartást, ráadásul az Államadósság Kezelő Központ nagy örömére ebből több mint 60 milliárd forintot egyévesnél hosszabb lejáratú állampapírba fektettek. A hosszú lakossági állampapírok közül legjobban az inflációt követő kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) megy, a kapható sorozatokból már több rábocsátást is meghirdettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×