eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Kevesebb a problémás hitel

Magyarország azok között az országok között van a térségben, amelyekben a leginkább csökkent a problémás banki követelésállomány.

A robusztus gazdasági növekedés és a nem teljesítő kinnlevőség-állomány folyamatos csökkenésének hatására ismét élénkül a hitelkihelyezés a közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaságokban - közölte Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A pénzintézet kimutatása szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás banki követelésállomány.

A bank tanulmánya szerint úgy tűnik, hogy a nyugati bankok befejezték kitettségeik leépítését a közép- és kelet-európai gazdaságokban; térségi kitettségük tavaly 630 milliárd dollárnak megfelelő szint környékén stabilizálódott.

Az EBRD szerint ez a feltörekvő európai országcsoport összesített hazai össztermékének (GDP) 15 százaléka.

Az idén februárban zárult egy évben átlagosan 8 százalékkal nőtt a régiós gazdaságok magánszektorainak folyósított hitelek értéke.

A problémás hitelek

A nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege a közép- és kelet-európai gazdaságokban a tavalyi harmadik negyedév végén 42,8 milliárd euró volt, 15,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A problémás hitelállomány hét éve nem volt olyan alacsony az európai feltörekvő gazdaságokban, mint a pénteki jelentésben vizsgált időszak végén.

Az EBRD e jelentésekben mindig a 9-12 hónappal korábbi állapotot méri fel, hogy a térség minél több országából végleges adatokat gyűjthessen.

A felzárkózó európai térségben az átlagos NPL-állomány a szektorszintű teljes kinnlevőség-portfolió arányában 5,3 százalék volt a vizsgált időszakban, 1,4 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai feltörekvő térség 17 gazdasága közül

Magyarországon, Albániában és Szerbiában csökkent a legnagyobb mértékben,

4,2, 6,5, illetve 7,3 százalékponttal a nem teljesítő hitelállomány. A magyar bankrendszer kedvező hitelkihelyezési és NPL-folyamataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×