eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Új forintérmék jönnek

Három ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki névértéken a Magyar Nemzeti Bank.

Az első ezek közül a "Magyar várak" sorozat 8. darabja, az Egri vár lesz. Az új érmét Szunyogh László tervezte és az átmérője 38,61 mm lesz. A gyűjtők számára érdekesebb darab 925 ezrelékes ezüst, aminek a névértéke 10 000 forint, míg a másik érme 75 százaléka réz, 25 százaléka pedig nikkelből készült, és 2000 forintos névértéken kerül forgalomba. Mindkettőből 5000-5000 darab készült.

Június 23-án követi a "Nemzeti emlékhelyek" sorozat 5. darabja, a Fiumei úti temető. Ezt a pénzérmét Csikai Márta tervezte, az átmérője 37 mm lesz, és kétféle színesfém ötvözetéből fog állni, 90 százalékban rézből és 10 százalékban cinkből. Ebből 5000 bronzpatinázott érme verhető, ami 2 000 forintos névértéke jelent majd.

Június 30-án jelenik meg a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára szánt emlékérme. Ez is két változatban, 10 000 és 2000 forintos névértéken kerül forgalomba.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ - figyelmeztet a Pénzcentrum.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×