eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Új forintérmék jönnek

Három ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki névértéken a Magyar Nemzeti Bank.

Az első ezek közül a "Magyar várak" sorozat 8. darabja, az Egri vár lesz. Az új érmét Szunyogh László tervezte és az átmérője 38,61 mm lesz. A gyűjtők számára érdekesebb darab 925 ezrelékes ezüst, aminek a névértéke 10 000 forint, míg a másik érme 75 százaléka réz, 25 százaléka pedig nikkelből készült, és 2000 forintos névértéken kerül forgalomba. Mindkettőből 5000-5000 darab készült.

Június 23-án követi a "Nemzeti emlékhelyek" sorozat 5. darabja, a Fiumei úti temető. Ezt a pénzérmét Csikai Márta tervezte, az átmérője 37 mm lesz, és kétféle színesfém ötvözetéből fog állni, 90 százalékban rézből és 10 százalékban cinkből. Ebből 5000 bronzpatinázott érme verhető, ami 2 000 forintos névértéke jelent majd.

Június 30-án jelenik meg a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára szánt emlékérme. Ez is két változatban, 10 000 és 2000 forintos névértéken kerül forgalomba.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ - figyelmeztet a Pénzcentrum.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×