eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gond volt az egyik biztosító által a NAV-nak küldött szja-adatokkal

Nem minden ügyfél adatait továbbította határidőig a CIG Pannónia Biztosító a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak a bevallástervezet elkészítéséhez. A biztosító már pótolta a hiányt.

Az MKB életbiztosító ügyfelei tavaly tavasszal kerültek át a CIG Pannónia Biztosítóhoz, miután a CIG igazgatósága 2017 márciusában úgy döntött, beolvasztja a korábban vásárolt MKB Életbiztosítót.

Szerkesztőségünknek több hallgató is jelezte, hogy korábbi MKB-s ügyfélként idén a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal a bevallástervezetében nem szerepelteti az általa nyugdíjbiztosítás céljára befizetett összegeket.

Az InfoRádióhoz érkezett visszajelzések alapján felmerült, hogy a CIG egyetlen volt MKB-s ügyfélnél sem küldött idén a határidőig a NAV-nak adatokat.

Túl sok adat és szoftverhiba

A hiba valóban megtörtént – ismerte el a CIG Pannónia az InfoRádió megkeresésére.

Közleményükben arról tájékoztattak, hogy

tavaly jelentős számú ügyfelet vettek át a felvásárolt biztosítóktól.

Hangsúlyozzák: az ügyfelek szerződéses kondíciói nem változtak.

Az integráció során azonban nagy mennyiségű ügyféladatot kellett átvenniük a rendszerükbe, és egy szoftverhiba miatt néhány ügyfél adóbevalláshoz szükséges adatait - az úgynevezett K103-as, a nyugdíjbiztosítási szerződésekre és a rendelkezés alapjául szolgáló összegre vonatkozó jelentést - késve küldték meg a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak.

A biztosító írásos tájékoztatásában megjegyzi: az ügyfelek ugyanakkor időben megkapták az adóbevallásokhoz szükséges igazolásokat. Hangsúlyozzák azt is, hogy a korábbi késlekedést pótolva március 1-ig az adatküldést a biztosító minden ügyfél esetében pótolta, így már minden CIG Pannónia-ügyfél adóbevalláshoz szükséges adata az adóhatóságnál van.

Tájékoztatást küldenek

A késés miatt ugyanakkor a NAV által készített adóbevallás-tervezetbe valóban nem kerültek bele ezen adatok. Így amennyiben az ügyfelek megtekintik a tervezetet, akkor a bevallás 02-es számú lapjának C jelű blokkjában nem fogják megtalálni a CIG Pannóniánál meglévő nyugdíjbiztosításukra vonatkozó információkat. A biztosító azt írja, hogy hamarosan tájékoztatást küld minden érintett ügyfelének arról, hogy mi a pontos teendő.

Pontatlanságok

Emellett azt is megjegyzik, hogy ugyanezen szoftverhiba miatt egyes, a felvásárolt biztosítóktól átvett ügyfelek esetében pontatlan adatok szerepeltek az indexértesítő levélben is - a következő időszakra vonatkozó, értékkövetéssel növelt díj helyett az aktuális díjat tüntették fel. A csoportos beszedéssel teljesített díjfizetések esetén azonban a helyes, indexálással növelt összeget vonták le.

Leszögezik azt is, hogy miután a CIG Pannónia észlelte a hibát, minden érintett ügyfelet levélben tájékoztatott a pontos adatokról. Azt is hangsúlyozzák, hogy a technikai hiba miatt egyetlen ügyfelet sem ért kár, a biztosító nem tért el a szerződési feltételektől, a szerződéses kondíciók, így az indexálás módja is változatlan. A CIG Pannónia minden ügyfelétől, akit kellemetlenség ért, elnézést kér – írták megkeresésünkre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×