eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma

Tizenkét új pénzintézet jön létre idén Magyarországon

Tovább koncentrálódik a vidéki bankpiac.

Az év végéig ötvenkét takarékszövetkezet kíván egyesülni, ezzel létrehozva tizenkét tőkeerős és mérethatékony szövetkezeti hitelintézetet -közölte  a Takarékbank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kedden.

Az érintettek március közepén nyújtottak be szándéknyilatkozatot az integráció intézményvédelmi feladatait ellátó SZHISZ-hez.

Az integráció tagjai és csúcsszervei - a Takarékbank és az SZHISZ -, valamint a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosság egyetértenek abban, hogy az egyesülési folyamat felgyorsulása érdemi előrelépést jelent ahhoz, hogy a takarékszövetkezetek regionális alapon újjászervezett, versenyképes, ügyfélközpontú és hatékonyan működő pénzügyi csoporttá váljanak - közölték.

Az egyesülések után

az év végéig a tervek szerint tizenkét regionális központú pénzintézet jön létre

elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával.

A Jelzálogbank is központ lesz

Egységes a szektor álláspontja abban, hogy a folyamat végén a Takarék Csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű szövetkezeti hitelintézet alkossa - közölte Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Az egyesülések révén így a Takarék Csoport helyi szinten is tőkeerős és stabil intézményekből álló, ügyfeleinek az ország minden pontján korszerű és egységes banki szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi csoporttá válik.

Az egyesülésekről a takarékszövetkezetek igazgatóságainak előterjesztése alapján a szövetkeztek tagjai (részjegyesei) köz-, illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le. Az egyesülések révén a tulajdonosok befektetéseinek értéke növekszik, mivel a fúzió után egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük.

Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak helyi pénzintézetüktől, a folyamat során azonban nincs teendőjük.

Elhelyezett betétjeiket, számlaszámukat a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük.

A tájékoztatás szerint a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosság üdvözli a kezdeményezést, mivel az összhangban áll a takarékszövetkezeti integráció új stratégiáját meghatározó kormányhatározatban foglalt irányokkal.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×