INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

gazdaság

válság

befektetés

budapest

prága

varsó

Egy iparág, amely a válság előttinél is jobban muzsikál

InfoRádió / MTI

Várhatóan Budapesten és Varsóban indul a legtöbb fejlesztés.

A befektetési aktivitás a közép-kelet-európai régió hotelpiacain 2016-ban közel 1,2 milliárd euróra rúgott, 46 tranzakcióval, míg egy évvel korábban ez a szám 45 tranzakcióval alig haladta meg a 700 millió eurót.

A tájékoztatás szerint a legjobban Ausztria teljesített közel 800 millió euró értékű üzletkötéssel, ami az összes befektetési volumen 67 százalékát tette ki. A többi régiós országban a befektetési volumen jóval elmaradt a 2015-ös évitől. Míg Magyarországon 2015-ben összesen közel 76 millió euró értékű hotel befektetési tranzakció köttetett, addig ez a szám 2016-ban csupán 27,5 millió euró volt.

A régiós hotelpiac minden mutatója növekedést mutatott.

Az ide látogató turisták száma jelentősen nőtt, így a kihasználtság meghaladta a válság előtti mértéket, 69 százalékról, 72 százalékra emelkedett.

Idén várhatóan további négyezer szobával bővül majd a közép-kelet-európai régió fővárosaiban a szállodai kapacitás.

Várhatóan Budapesten és Varsóban indul majd a legtöbb fejlesztés.

Prága kivétel, hisz ott csak limitált mértékű új fejlesztés valósulhat meg, a hotel fejlesztésre alkalmas telkek hiánya miatt.

Bár a növekedés 2017-ben várhatóan kissé visszaesik, a befektetési piac a fejlettebb nyugat-európai területekhez képest továbbra is erős marad. Egyre több befektetés történik majd az olyan kevéssé fejlett piacokon, mint Bukarest és Szófia.

A befektetési aktivitás leginkább Magyarországon, Romániában lesz jelentős 2017-ben, ahol jelentős ingatlanok cserélnek majd gazdát - közölték.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018