eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Varga: elbírja az államkincstár a béremeléseket

Varga: elbírja az államkincstár a béremeléseket

Szinte minden állami cégnél sikerült megállapodni a minimálbéren felüli fizetések emeléséről, így hamarosan lezárulhatnak az egyeztetések - jelentette ki Varga Mihály az InfoRádiónak adott külön interjújában. A tárcavezető szerint a bérfejlesztésekre szükség esetén megemelt keretet biztosít az államkincstár, így megvan ezekre a fedezet.

A magyar kormány tavaly novemberben írta alá azt a hatéves megállapodást, amely jelentős béremeléssel és adócsökkentéssel tervez a következő évekre. Ennek megfelelően a munkaadói és a munkavállalói partnerekkel abban állapodtunk meg, hogy 2017-től jelentős mértékben csökkennek az adó- és járulékterhek a munkáltatóknál. Ugyanakkor pedig a minimálbér és a garantált bérminimum összege jelentősen emelkedni fog – 15 és 25 százalékkal – már ebben az évben – emlékeztetett a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: nyilván kalkuláltunk azzal, hogy azokban az ágazatokban, ahol arányait tekintve jóval nagyobb a minimálbéren vagy minimálbérhez közeli béren foglalkoztatottak aránya, ott ez jelenthet problémát. Ezek között vannak azért az állami vagyoni érdekkörbe tartozó vállalatok is.

A tárcavezető közölte, hogy az elmúlt hetekben intenzív tárgyalás folyt, ezek a tárgyalások hamarosan lezárulhatnak.

"Szinte minden egyes nagyobb állami vállalattal sikerült megállapodni – a postától a vasútig –, így ezek a tárgyalások lassan lezárulhatnak"

- mondta.

„Akkor tudjuk majd egészen pontosan megmondani, hogy kell-e, és ha igen, akkor mennyi pluszfedezet kell arra, hogy az állami tulajdonú vállalatoknál a béremelést meg tudjuk valósítani” - mondta Varga Mihály.

„A gazdaságban egyébként is van egy bérnövekedési, béremelési trend, ütem. Az elmúlt évben minden különösebb intézkedés nélkül több mint nyolc százalékkal növekedtek a bérek Magyarországon. Azt gondolom, hogy ez a növekedési ütem benne van a gazdaságban idén is. Ezt fogja kiegészíteni az az intézkedés, ami jelentősen segíteni fog a szakmunkás bérminimum és a minimálbér összegének az emelésével” - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Arra a kérdésre, hogy van-e arra nézve előrevetített terv, hogy a minimálbéren felüli fizetéseknél mennyit jelentene a béremelés, Varga Mihály közölte: ennek az összesítése most folyik.

A tárcavezető elmondta, hogy terveik szerint az első három hónap adatai alapján lehet majd eldönteni azt, hogy a közszférában vagy akár az önkormányzati szférában is szükség van-e, és ha igen, akkor milyen jellegű kiegészítésre.

Az önkormányzati szférában például a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége azt mondta, hogy elegendő lesz az a 7,5 milliárd forintos alap, amit arra a célra szánunk, hogy a bérnövekedést kompenzálni tudjuk a településeknél – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály ugyanakkor hozzátette:

azt, hogy az állami szektorban, az állami vállalatoknál milyen összeget igényel ez, még nem tudjuk.

„Év elején már döntöttünk arról, hogy ha szükséges, akkor az első három hónapban egy megemelt keretet biztosít a Magyar Államkincstár. Tehát fedezet nélkül nem marad egyetlen intézmény vagy vállalat sem. Március végén pedig az első negyedév gazdasági folyamatait áttekintve tudjuk lezárni ezt a kérdést” - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×