eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hamarosan ugyanúgy mobilozunk külföldön, mint itthon

Nyáron megszűnnek az uniós roaming-díjak azután, hogy - ahogy azt az Európai Bizottság is közölte - megegyeztek a szolgáltatókkal a nagykereskedelmi árakban.

Az unión belüli hívások nagykereskedelmi ára percenként 5 helyett 3,2 eurócent, az sms-eké 2 helyett 1 eurócent lesz, ebben állapodtak meg a szolgáltatók, illetve az unió intézményei – áll az Európai Bizottság közleményében.

Az adatroaming esetében a jelenleg megabite-onkénti 5 eurócent helyett 5 évig csökkenő ár lesz, június 15-től 7,7 euró gigabite-onként, és ez csökken 2022 január elsejéig 2 és fél euróra.

Az említett nagykereskedelmi roaming-díjak a szolgáltatók közti elszámolásokat érintik, amit a cégek felszámolnak egymásnak, amikor az ügyfeleik nem a saját, hanem más országban más szolgáltatók hálózatát használják.

A közlemény emlékeztetett, hogy a roaming-tarifák 2007 óta csökkennek folyamatosan, akkor még barangoláskor a saját tarifa mellett további 49 eurócent költséget is ráterheltek a fogyasztóra megabite-onként, ez csökkent tavaly áprilisra 5 eurócentre.

Most június 15-től pedig a fogyasztók számára megszűnnek ezek a plusz díjak és minden hívás, sms-küldés, vagy adatforgalom használat esetén az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek. Ez alól kivétel, ha folyamatos a külföldi használat, a folyamatosság 4 hónapon túli idegen országban való tartózkodást jelent a szolgáltató országához képest, ha ez megtörténik, akkor a szolgáltató a nagykereskedelmi árat alkalmazhatják a pótdíjazásra, azaz a már említett több mint 3 centet hanghívás esetén, 1 eurócentet sms-enként, és az adatforgalomra 7,7 euró gigabájtonként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×