INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

eredetiségvizsgálat

alvázszám

kötelező

Autósok, figyelem: megváltoztatják az eredetvizsgálat rendszerét

InfoRádió

Megreformálná a kormány az eredetiségvizsgák rendszerét. Az egyik javaslat vegyszeres vizsgálatot írna elő, a másik fényképezőgéppel irtaná a trükköket.

Néhány hét múlva tárgyalja a Miniszterelnökség az eredetiségvizsgálat jelenlegi rendszerét megreformáló jogszabálytervezetet – értesült a Vezess.hu kormányzati forrásból. A sokak által kritizált vizsgák szigorítására három fontos javaslatot is tartalmaz a tervezet.

Jelenleg nem kötelező az eredetiségvizsgálat a külföldről érkező használt autókra, aminek sokan áldozatául eshetnek. Most a kereskedőtől a kocsit megvásárló első valódi tulajdonosnak kell elvinnie eredetiségvizsgálatra, és ha ekkor – vagyis a jármű árának kifizetése után – kiderül valami a kocsiról, már futhat a pénze után. Ezen változtatna a tervezet azon pontja, amely

a külföldről behozott autók számára kötelezővé tenné

az eredetiségvizsgálatot még a magyar rendszám rákerülése előtt.

Magát a vizsgálatot is a jelenleginél sokkal alaposabbá tennék, az alvázszám és a másodlagos azonosítónak számító adattábla

vegyszeres vizsgálatát is előírnák.

Az alvázszámot egy bizonyos vegyszerrel bekenve kimutatná a vizsgálat, hogy módosítottak-e a betűkön és a számokon, esetleg a közvetlen környezetével együtt „bevágták” oda egy másik autó alvázszámát, ami jelenleg a lopott autók legalizálásának egyik alaptrükkje.

A harmadik javaslat szerint kötelezően

le kellene fotózni

a behozott jármű külföldi okmányait, a forgalmiját, a törzskönyvét, természetesen a kétnyelvű adás-vételit és a számlát is. Ezen felül a javaslat kötelezővé tenné a kilométeróra-állás és az alvázszám lefotózását, valamint képek készítését a járműről, majd mindezt fel kellene tölteni egy online adatbázisba.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018