eur:
387.03
usd:
358.69
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Kétezren mosták tisztára pénzüket a kormány jóváhagyásával

Több mint kétezren összesen 156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitás megtakarítási számlával. Mától még anonimabbá válik a piszkos pénz legalizálása a 10 százalékos adóteher mellett - írta a Világgazdaság.

Mától megszűnik a stabilitás megtakarítási számla (smsz). A szürke- és feketepénzek kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be, és a Blochamps Capital, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint tavaly év végéig összesen 2141-en éltek a felkínált lehetőséggel - tudta meg a Világgazdaság.

A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta. Kilenc banknál lehetett szerződést kötni, ezeknél végül a valamivel több, mint kétezer ügyfél 155,6 milliárd forintot mosott tisztára. Ez a háztartásoknál lévő állampapír-állomány nagyjából 3,8 százaléka.

Ennél persze lényegesen több piszkos pénz lehet az országban, és külföldön is többet tarthatnak a magyarok. A szakértők úgy becsülik, külföldön 1000–2000 milliárd forint közötti ilyen megtakarítás parkolhat, Magyarországon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintosra teszik. 

Az smsz népszerűsége évről évre nőtt. 2014-ben még csupán 610, egy évvel később már 721, tavaly pedig 810 számlát nyitottak. Abban az egyéves időtartamban különösen felpörgött a számlanyitások száma, amikor lehetővé tették, hogy már egy év után 10 százalékos adó mellett felvehessék az ügyfelek a pénzüket. 2015 közepe és 2016 közepe között emiatt 1065 számlát nyitottak, vagyis a kliensek fele ezekkel a feltételekkel mosta tisztára a pénzét, nagyjából 84,4 milliárd forintot. A többi ügyfélnek kamatadót kell fizetnie a megtakarítások után. Ha három éven belül veszik fel a pénzt, akkor a kamatadó kétszeresét vonják le a kifizetésből, ezt követően évről évre csökken a közteher. Három és négy év között a normál adó terheli a megtakarításokat, négy év után a normál adó felét kell befizetni, öt év után pedig adómentessé válik a pénz.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×