INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

munkanélküliség

európai unió

fiatal

eu

A 8,4 milliárd eurós programból vajon mennyit profitálnak a magyarok?

InfoRádió

1,4 millióval sikerült csökkenteni a 2013-ban indított ifjúsági garancia révén a fiatal állástalanok számát az EU-ban – állítja az Európai Bizottság kedden bemutatott közleménye. A kezdeményezésből támogatott intézkedések eddig 20 és fél ezer fiatalt értek el Magyarországon.

Alapvetően pozitív mérleget vont kedden bemutatott közleményében az Európai Bizottság a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére 2013-ban elindított ifjúsági garancia és ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés eddigi végrehajtásáról. Brüsszel a tagállami adatok összegzése után arra a következtetésre jutott, hogy három év alatt 1,4 millióval sikerült csökkenteni Európa-szerte a fiatal (18 és 24 év közötti) munkanélküliek számát, illetve 900 ezerrel azokét, akik nincsenek foglalkoztatva, vagy nem részesülnek oktatásban vagy képzésben.

Az uniós tagállamok 2013 áprilisában vállalták, hogy négy hónapon belül álláslehetőséget, tanulószerződéses gyakorlati képzést, szakmai gyakorlatot vagy továbbképzési lehetőséget biztosítanak az iskolapadból kikerülő, illetve munkanélkülivé váló 25 éven aluli fiatalok számára- írja a BruxInfo. Az EU 2013-ban ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés néven egy finanszírozási programot is indított azoknak a régióknak, ahol az ifjúsági munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot. Brüsszel közleményében rámutat, hogy az ifjúsági munkanélküliség ugyan még mindig számos tagállamban komoly aggodalom tárgya, a fiatalok munkaerőpiaci teljesítménye 2013 óta a várakozásokat felülmúló mértékben javult. A mai napig hozzávetőleg 9 millió fiatal élt a neki felajánlott lehetőséggel, mely az esetek többségében állásajánlat volt. Ezen túlmenően az ifjúsági garancia katalizátorként segítette és segíti elő a szakpolitikai változásokat is.

„Az ifjúsági garancia keretében végrehajtott intézkedések és reformok nagy hatást gyakoroltak több mint 9 millió fiatal életére. Az ifjúsági garancia támogatja, hogy a tagállamok fontos reformokat hajtsanak végre oktatási rendszereik és foglalkoztatási szolgáltatásaik átalakítása céljából, és előmozdítja, hogy olyan partnerségek jöjjenek létre, amelyek jobb lehetőségeket kínálnak a fiatalok számára” - szögezte le Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés keretében Magyarország közel 50 millió euró finanszírozásban részesült, amit az Európai Szociális Alap ugyanekkora összeggel egészített ki. A kezdeményezés által támogatott intézkedések eddig 20 602 fiatalt értek el Magyarországon. A Bizottság adatai szerint (amit nyilván a magyar hatóságoktól kaptak) a fiatal célcsoport 94,2 százaléka a vállalt 4 hónapon belül valamilyen ajánlatot kapott, amit el is fogadott. A kezdeményezés kezdeti költségvetése 6,4 milliárd eurót tett ki a 2014–18-as időszakra vonatkozóan. A Bizottság a többéves pénzügyi keret félidős értékelésével összefüggésben nemrég azt javasolta, hogy 1 milliárd euróval bővüljön az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre vonatkozó külön költségvetési előirányzat, és ezt további 1 milliárd euró egészítse ki az Európai Szociális Alap forrásaiból. Ez 2 milliárd euróval – összesen 8,4 milliárd euróra – fogja növelni az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés megvalósítását szolgáló forrásokat 2013 és 2020 között.

További részletek a BruxInfo cikkében.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018