eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megugrott a beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 57,0 százalék lett, 5,3 százalékponttal magasabb az augusztusi 51,7 százalékos értéknél, ez az elmúlt egy év legmagasabb indexe, amely kilencedik hónapja jelez bővülést - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülés üteme az idei év legerősebbike annak köszönhetően, hogy befejeződtek a sok helyen jelentkező nyári leállások.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt augusztushoz képest.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően szeptemberben emelkedésre utal, ebben az évben már ötödször. Az index értéke 50,0 pont fölé kerülve az ötödik legmagasabb szeptemberi 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe 50,0 pont felett maradt, 1995 óta nem volt magasabb a szeptemberi index értéke.

Az új rendelések indexe dinamikusan növekedett, 50,0 pont feletti, értéke a harmadik legmagasabb szeptemberi 1995 óta, felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhének mondható, az érték még mindig 50,0 ponthoz közeli.

A vásárolt készletek első hónapja bővülnek, viszonylag erős ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a második legnagyobb szeptemberi.

A beszerzési mennyiség indexe ugyancsak 50,0 pont fölött maradt, a mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb szeptemberi adat.

A beszerzési árak indexe további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően ötödik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt augusztushoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett, kilencedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

A másik külpiaci mutató, az exportindex emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött van, és jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizennégy hónapja tart - közölte a MLBKT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×