eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

IMF: elkerülhetetlen az újabb görög adósságelengedés

Elkerülhetetlen a görög államadósság újabb részének elengedése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint még akkor is, ha Görögország minden tervezett strukturális reformot és takarékossági intézkedést végrehajt.

A pénzügyi szervezet megállapította a hét végén nyilvánosságra hozott jelentésében: minden eddigi reform ellenére tovább nőtt a görög államadósság, ez pedig arra utal, hogy a fájdalmas intézkedések nincsenek összhangban a gazdaság teljesítményével.

Irreális az a várakozás a hitelezők részéről, hogy a görög gazdaság majd kinövi az államadósságot. A tartós növekedéshez újabb adósságkönnyítésekre lesz szükség - szögezte le az IMF.

A nemzetközi szervezet régóta bírálja a hitelezőknek azt a várakozását, hogy Görögország képes lesz tartósan 3,5 százalékos elsődleges - vagyis az addósságszolgálat nélkül számított - államháztartási többletet produkálni.

Az IMF ugyanakkor nemcsak a hitelezőkkel, Görögország teljesítményével is elégedetlen: noha a szervezet elismeri, hogy a mediterrán ország óriási áldozatokat hozott, hogy idáig eljusson, további húsba vágó intézkedések megtételére - például újabb nyugdíjcsökkentésre és az adókedvezmények megnyirbálására - van szükség.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×