INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

inforádió

gazdaság

pénzsztár

pénzügyi verseny

Nem csak diákoknak kellene pénzügyi vetélkedőt rendezni

Infostart / InfoRádió

Nem otthon, és nem is az iskolában szerzik a fiatalok a pénzügyi ismereteiket, innen-onnan áll össze a tudáshalmaz, ezért nemcsak a középiskolásoknak, hanem akár családoknak is kiírható lenne pénzügyi vetélkedő - ez a tapasztalata a PénzSztár középiskolai pénzügyi verseny szakmai elnökének. Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanár, volt jegybankelnök azt mondta: idővel a szükséges pénzügyi ismereteket megszerzik a fiatalok, de például az alapvető gazdasági ismeretek hiányosabbak.

„Amit tudnak, nem a családból szedik fel – ez az egyik tanulság, hanem innen-onnan. Ki vannak téve mindenféle benyomásnak, részben az internetről, részben, ahogy járnak a világban” - mondta Bod Péter Ákos.

A PénzSztár pénzügyi verseny szakmai vezetője hozzátette, ez azt jelenti, hogy fiatalokkal való foglalkozás esetén akár a szüleikkel is lehetne kezdeni.

„Valahogy el kellene érni, hogy az iskola, a felnőtt társadalom és ez a fiatal korosztály közösen készüljön fel arra a tudásanyagra, aminek a birtokában jobban el tud boldogulni a piacgazdaságban” - mondta Bod Péter Ákos.

A versenyhez - és az élethez - szükséges ismeretekről a volt jegybankelnök elmondta: „a pénzügyi, sőt a gazdasági ismeretek teljes tárházát használjuk, egy kis matematika, de nem az a cél, hogy fejben kell megoldani valamit, hiszen arra vannak az eszközök. A fogalmakkal tisztában kell lenni, világosan tudja, mi a jogi kerete a piacgazdaságnak, a termékeket valamennyire ismerje, ahogy az intézményeket is, ahova fordulni lehet, ha kétsége van, amelyikben meg lehet bízni. Ismerje fel azokat a jeleket, amelyek alapján a félrevezető reklámot azonnal ki lehet szúrni, tudjon eligazodni az őt körülvevő világban.”

A közgazdász hozzáfűzte, történelmi ismeretekre is szükség van, mert minden jelenlegi helyzetnek megvan a maga eredete.

„Fontos, hogy a magyar közgazdaság kialakulásáról legyen tudása, ismerje a határon túli világot is, hogy mi az euró, mik a világpénzek, milyen szereplők mozgatják a pénzvilágot. A korosztályának megfelelő ismeretei meglegyenek, tudja, mi a diákhitel, ha betétet helyez el, ahhoz hogyan fér hozzá, a kártyahasználatot ismerje, de ezeket mondani sem kell, mert a hozzánk kerülő fiatalok ezt egész jól ismerik” - hangsúlyozta Bod Péter Ákos.

Az egyetemi tanár megjegyezte, vannak azonban olyan területek, amelyekről még tudhatnának többet a fiatalok.

„Például miből él az állami költségvetés, mi az a deficit, mi a következménye, mi az infláció, mi a különbség egy ár megugrása és az általános árszint között. Ezek a közgazdasági ismeretek mélyebb rétegei, de akik elkezdenek velünk játszani, rengeteget fel fog szedni, a döntőre egész komoly tudással érkeznek a diákok” - mondta Bod Péter Ákos.

Kapcsolódó hang

Nem csak diákoknak kellene pénzügyi vetélkedőt rendezni
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018