eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem csak diákoknak kellene pénzügyi vetélkedőt rendezni

Nem otthon, és nem is az iskolában szerzik a fiatalok a pénzügyi ismereteiket, innen-onnan áll össze a tudáshalmaz, ezért nemcsak a középiskolásoknak, hanem akár családoknak is kiírható lenne pénzügyi vetélkedő - ez a tapasztalata a PénzSztár középiskolai pénzügyi verseny szakmai elnökének. Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanár, volt jegybankelnök azt mondta: idővel a szükséges pénzügyi ismereteket megszerzik a fiatalok, de például az alapvető gazdasági ismeretek hiányosabbak.

„Amit tudnak, nem a családból szedik fel – ez az egyik tanulság, hanem innen-onnan. Ki vannak téve mindenféle benyomásnak, részben az internetről, részben, ahogy járnak a világban” - mondta Bod Péter Ákos.

A PénzSztár pénzügyi verseny szakmai vezetője hozzátette, ez azt jelenti, hogy fiatalokkal való foglalkozás esetén akár a szüleikkel is lehetne kezdeni.

„Valahogy el kellene érni, hogy az iskola, a felnőtt társadalom és ez a fiatal korosztály közösen készüljön fel arra a tudásanyagra, aminek a birtokában jobban el tud boldogulni a piacgazdaságban” - mondta Bod Péter Ákos.

A versenyhez - és az élethez - szükséges ismeretekről a volt jegybankelnök elmondta: „a pénzügyi, sőt a gazdasági ismeretek teljes tárházát használjuk, egy kis matematika, de nem az a cél, hogy fejben kell megoldani valamit, hiszen arra vannak az eszközök. A fogalmakkal tisztában kell lenni, világosan tudja, mi a jogi kerete a piacgazdaságnak, a termékeket valamennyire ismerje, ahogy az intézményeket is, ahova fordulni lehet, ha kétsége van, amelyikben meg lehet bízni. Ismerje fel azokat a jeleket, amelyek alapján a félrevezető reklámot azonnal ki lehet szúrni, tudjon eligazodni az őt körülvevő világban.”

A közgazdász hozzáfűzte, történelmi ismeretekre is szükség van, mert minden jelenlegi helyzetnek megvan a maga eredete.

„Fontos, hogy a magyar közgazdaság kialakulásáról legyen tudása, ismerje a határon túli világot is, hogy mi az euró, mik a világpénzek, milyen szereplők mozgatják a pénzvilágot. A korosztályának megfelelő ismeretei meglegyenek, tudja, mi a diákhitel, ha betétet helyez el, ahhoz hogyan fér hozzá, a kártyahasználatot ismerje, de ezeket mondani sem kell, mert a hozzánk kerülő fiatalok ezt egész jól ismerik” - hangsúlyozta Bod Péter Ákos.

Az egyetemi tanár megjegyezte, vannak azonban olyan területek, amelyekről még tudhatnának többet a fiatalok.

„Például miből él az állami költségvetés, mi az a deficit, mi a következménye, mi az infláció, mi a különbség egy ár megugrása és az általános árszint között. Ezek a közgazdasági ismeretek mélyebb rétegei, de akik elkezdenek velünk játszani, rengeteget fel fog szedni, a döntőre egész komoly tudással érkeznek a diákok” - mondta Bod Péter Ákos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×