INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mihez kezdene, ha kapna egy millió forintot? És ha tízet?

Infostart / InfoRádió
Mit tenne, ha nyerne 1,5, vagy 10 millió forintot? A kérdésre többen válaszoltak úgy, hogy nagy részét megtakarításba tennék - derült ki a CIB Bank kutatásából. A pénzintézet üzletfejlesztési menedzsere azt mondta: minél nagyobb az összeg, annál kevesebben vannak, akik mindet elköltenék, és a többség az értékpapírokat részesítené előnyben.

„Mihez kezdene, ha kapna egy millió forintot?” – tette fel a kérdést a CIB Bank és a GfK a megtakarítási szokásokat vizsgáló reprezentatív felmérésében. Az eredmények jelentős szórást mutatnak: a válaszadók 10 százaléka azt mondta, hogy a teljes összeget elköltené, míg a megkérdezettek 28 százaléka a teljes összeget félretenné. A legtöbben, 33 százalék, 500 és 750 ezer forint közötti összeget tenne félre az egy millió forintból – derül ki a felmérés eredményeiből.

Alaposan megváltozik a hozzáállás, ha növekszik az összeg: arra a kérdésre, hogy „Mihez kezdene, ha kapna 5 millió forintot?”, már csak a válaszadók 7 százaléka felelte azt, hogy elköltené az egészet. Az egymillió forintos kérdéshez képest azoknak a száma is visszaesett (28 százalékról 17 százalékra), akik hiánytalanul félretennék az 5 millió forintot. 42 százalék ha nem is a teljes összeget, de 4 millió forintnál többet spórolna meg – folytatódik az elemzés.

Mihez kezdene, ha kapna egy millió forintot? És ha tízet?

Attól függően, hogy mennyi pénzről van szó, változnak a befektetési döntések is. Egymillió forintnál a legtöbben (28 százalék) az állampapírt választanák, ötmillió forintnál viszont legnagyobb arányban (35 százalék) inkább az ingatlanbefektetést részesítenék előnyben. A befektetési alapok hasonlóan népszerűek mindkét összeg esetében: 11, illetve 12 százalék voksolt erre a megtakarítási lehetőségre – derült ki a válaszokból.

Vasas Norbert, a CIB Bank prémium és privátbanki szegmensmenedzsmentjének szenior üzletfejlesztési menedzsere elmondta: az összegtől is függ, hogy mennyit hajlandó megtakarítani az ember. Nyilvánvaló, hogy vannak folyó kiadások, amelyeket égetőnek érez az ember, ám ezen felül a biztonságot is szeretné, és a kettő között próbál egyensúlyt teremteni. Tehát egyszerre jelenik meg a napi kiadások és a megtakarítás fontossága – összegezte.


A címlapról ajánljuk