eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Dől a pénz a költségvetésbe! - De hová kerül?

A költségvetés módosításával számos ágazat jut többletforráshoz - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A pénzforgalmi hiány és az uniós módszertan szerinti hiánycél tartása mellett a kormány közel 500 milliárdos többletforrást juttat bizonyos területekhez.

A kedvező gazdasági környezetnek és az eredményes gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően bővült az idei költségvetés mozgástere, ezért annak módosítására készül a kormány. A cél, hogy ennek kézzel fogható eredményeit mindenki megtapasztalhassa - közli a Nemzetgazdasági Minisztérium. Mint írják: számos terület részesülhet pluszforrásban, a költségvetési stabilitás megőrzése mellett.

Változatlanul a kiszámíthatóság és a tervezhetőség jellemzi az idei költségvetést. Az elmúlt hónapok kedvező gazdasági folyamatai jelzik, hogy jelentős többletbevétellel számolhat a büdzsé a korábban tervezettekhez képest. A pénzforgalmi hiány és az uniós módszertan szerinti hiánycél tartása mellett biztosít a kormány közel 500 milliárdos többletforrást – többek között – az oktatásra (91,6 milliárd), külön a szakképzés és felnőttképzés támogatására (17,7 milliárd), az otthonteremtési elősegítésére (50 milliárd), valamint a Modern Városok Programban foglalt (50 milliárd), illetve számos egyéb (pl. infrastrukturális) fejlesztés megvalósítására.

Az év hátra lévő részében előre nem látható kiadásokra és kockázatokra tekintettel a tartalékokat (Országvédelmi Alap, Rendkívüli kormányzati intézkedések) 30 milliárd forinttal emeli meg a kormány. Emellett külön támogatást kapnak az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok (12,2 milliárd) is.

A főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

Az eljárási garanciák betartása mellett a kormány megküldte a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak. A tervezett módosításokkal szemben a szervezet nem emelt kifogást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×