eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az észtekkel és a románokkal növekszünk

Egész Európában jellemző a kiskereskedelem bővülése, és Magyarországon is az első negyedév azt mutatja, hogy idén akár 7 százalékos is lehet a kiskereskedelmi növekedés mértéke - mondta a GFK Hungária Piackutató igazgatója. Kozák Ákos szerint az élelmiszerek mellett a műszaki cikkek és a ruházkodás szegmensek húzhatnak a legjobban.

Az első három-négy hónap mozgásai arról tanúskodnak, hogy a korábban jelzett fogyasztás és kiskereskedelem-bővülés szinte megállíthatatlan.

„A növekedéssel nem vagyunk egyedül Európában. Elég erőteljes a növekedés, a magyar növekedés a 2015-ös évben egész Európában látványos növekedés volt, mellettünk az észtekkel és a románokkal. Mindamellett, hogy egyébként a románoknál erre az évre még a tavalyi évet és a magyart is jelentősen meghaladó bővülésre számítanak az elemzőink. Ami azt jelenti, hogy akár 7 százalékpontot is meghaladó erő lesz ebben a piacban. Ennek van egy hajtóereje, az áfa” - közölte Kozák Ákos.

Hozzátette: mindig vannak olyan tényezők is – akár a jogszabályi környezetben fellelhető restriktív, visszafogó tényezők –, amelyek a lendületet megtörhetik. És vannak olyan, nagyobb társadalmi eseményekben fellelhető mozgások, amelyek hatnak a kiskereskedelem alakulására – ilyen például az a magyar munkaerő, akik tartósan más országban dolgoznak.

„Korlátozza a kiskereskedelmi szektor bővülését például a munkaerőhiány. Nyugat-Magyarországon azért nem tudnak bizonyos kiskereskedelmi láncok tovább bővülni, mert nem találnak munkaerőt. Továbbra is restriktív az úgynevezett plázarendelet, az építési korlát ugyanis sok céget megfogott az elmúlt években, nem tudtak továbbterjeszkedni” - részletezte a GFK Hungária igazgatója.

„De a korlátozó tényezőket a pozitív elemek messze felülírják, ezért is van a növekedés. Pozitív a devizakitettség enyhülése, az áfacsökkentés, az alacsony infláció, a növekvő reálbérek mind pozitívan hatnak” - emelte ki Kozák Ákos.

Az élelmiszer-szegmens, a műszaki cikkek és a ruházati szegmens lehetnek a húzóágazatok – tette hozzá a GFK Hungária igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×