eur:
394.71
usd:
365
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Tovább szűkítette a kamatfolyosót a monetáris tanács

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén az egynapos hitelkamatot 1,45 százalékról, a jegybanki alapkamat csökkentés mértékével azonos 15 bázisponttal 1,30 százalékra csökkentette, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,5 százalékosról 1,35 százalékosra szűkült.

A testület a jegybanki alapkamat mértékét az eddigi 1,20 százalékról 1,05 százalékra csökkentette, az irányadó kamat a jegybankban elhelyezett három hónapos betétekre vonatkozik.

Az egynapos (overnight - O/N) fedezett hitelekre az 1,05 százalékos alapkamathoz képest változatlanul 25 bázisponttal magasabb, 1,30 százalékos kamatot számít fel a jegybank. Az egynapos jegybanki betétekre a tanács megtartotta a 0,05 százalékos negatív büntető kamatot, amely az alapkamatnál az eddigi 1,25 százalékpont helyett 1,1 százalékponttal alacsonyabb.

A kötelező jegybanki tartalék után fizetett és az alultartalékolás miatt kirótt büntetőkamat az irányadó rátával egyezően 1,05 százalékos lett szerdától.

A monetáris tanács előző, márciusi kamatdöntő ülésén vezette be, hogy ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×