eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tovább szűkítette a kamatfolyosót a monetáris tanács

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén az egynapos hitelkamatot 1,45 százalékról, a jegybanki alapkamat csökkentés mértékével azonos 15 bázisponttal 1,30 százalékra csökkentette, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,5 százalékosról 1,35 százalékosra szűkült.

A testület a jegybanki alapkamat mértékét az eddigi 1,20 százalékról 1,05 százalékra csökkentette, az irányadó kamat a jegybankban elhelyezett három hónapos betétekre vonatkozik.

Az egynapos (overnight - O/N) fedezett hitelekre az 1,05 százalékos alapkamathoz képest változatlanul 25 bázisponttal magasabb, 1,30 százalékos kamatot számít fel a jegybank. Az egynapos jegybanki betétekre a tanács megtartotta a 0,05 százalékos negatív büntető kamatot, amely az alapkamatnál az eddigi 1,25 százalékpont helyett 1,1 százalékponttal alacsonyabb.

A kötelező jegybanki tartalék után fizetett és az alultartalékolás miatt kirótt büntetőkamat az irányadó rátával egyezően 1,05 százalékos lett szerdától.

A monetáris tanács előző, márciusi kamatdöntő ülésén vezette be, hogy ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×