eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Itt van a világmegváltó elmélet!

A gazdasági növekedés folyamatos hajszolása helyett fenntartható, az ökológiai és társadalmi korlátokat figyelembe vevő berendezkedési forma létrehozását ígéri az úgynevezett "nemnövekedés" elmélete. Ennek működéséről Köves Alexandra közgazdász, a Corvinus Egyetem adjunktusa beszélt az InfoRádiónak.

"A "nemnövekedés" egy olyan irányzat, ami azt mondja, hogy egy korlátos világban a korlátlan növekedés nem lehetséges és a gazdasági tevékenységeink, főként a fejlett országokban, már elérték azt a szintet, ahol a környezeti és társadalmi korlátok kezdik beszűkíteni a növekedési lehetőségeket és nincs is igazán szükség erre" - mondta Köves Alexandra közgazdász, a Corvinus Egyetem adjunktusa az InfoRádiónak.

Hozzátette: a mostani paradigma szerint a növekedés megállása világvégéhez vezet, de ha párbeszédet folytatnánk arról, hogyan lehetne átalakítani a társadalmi intézményeket és a gazdasági mechanizmusokat a fogyasztás generálása nélkül, akkor ezt nem élnénk meg ennyire tragikusan.

Bár a Föld lakossága jelentősen nő, amihez egyre több munkahely szükséges, elképzelhető, hogy a munka fogalmát kellene átgondolnunk.

"Nem feltétlenül a 40 órás munkahét az, ami mindenkinek megélhetést tudna biztosítani. A technológia lehetővé tenné, hogy a munkaórákat csökkentsük, és a megélhetést átalakítsuk, nem feltétlenül munkához kötötten, vagy nem olyan típusú munkához kötötten, ahogy most gondolkodunk róla" - fogalmazott a közgazdász.

Mint elmondta, a "nemnövekedés" kutatási területe pont arról szól, hogy milyen módon lehetne komplex módon a gazdasági, társadalmi és politikai folyamatokat úgy átrendezni, hogy "nemnövekedés" mellett is hasonlóan lehessen biztosítani a "jóllétet", ehhez pedig a "jóllét" fogalmát is át kell definiálni.

"A nagyobb átalakulás abból fakadna, hogy nem feltétlenül lehet minden szükségletünket kielégíteni fogyasztással. Ha a biztonságom és az alapvető megélhetésem biztosított, tehát jól érzem magam, akkor egy csomó olyan szükségletem lehet, amit nem feltétlenül csak fogyasztási javakkal tudok kielégíteni" - mutatott rá a közgazdász.

"Ha több szabadidőm lenne, és több időt tudnék tölteni a családommal, a közösséggel, akkor fogyasztás nélkül tudnám növelni az életminőségemet, amelyet a társadalom mégis képes volna megteremteni számomra" - fűzte hozzá Köves Alexandra.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×