INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Emmi: készül a javaslat a kulturális bérrendezésről

InfoRádió / MTI
Készül az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) - szakértőkkel és szakszervezetekkel folytatott tárgyalások alapján - a kulturális bérrendezésre vonatkozó javaslat - közölte a minisztérium kultúráért felelős államtitkársága szerda este az MTI-vel.

Az államtitkárság arra reagált, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) azonnali bértárgyalást követelt a Emmi Szalay utcai épülete elé szervezett szerdai akcióján.

A szakszervezet képviselői petíciót adtak át Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárnak.

Az államtitkárság a petícióra reagálva közölte, hogy a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak bérrendezésének ügyére konkrét megoldási javaslattal rendelkeznek. A kormány arra törekszik, hogy a bértábla rendezése a kulturális és közművelődési területen dolgozók számára a valódi béremelkedést jelenthesse - hangsúlyozták.

A tárgyalások során kiderült, hogy a kulturális bérrendezés ügye a felszínen jelentkező tünetnél egy sokkal összetettebb kérdéskör, egyebek mellett a különféle szakterületeken - alkotó és előadó-művészet, közművelődés, közgyűjtemények és az örökségvédelem - dolgozók eltérő bérkompenzációja miatt - tették hozzá.

Az államtitkárság szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kulturális területen több szervezet működik gazdasági társaságként, amelyek nem a közalkalmazotti törvény, hanem a Munka törvénykönyve hatálya alá esnek, és ezek ügye is rendezésre vár.

Az állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézmények mellett pedig civil alapítványok, egyesületek és magántulajdonú gazdasági társaságok is fenntartanak kulturális intézményeket - írták.

Közölték azt is, hogy a szakszervezet egyik követelésére már 2015-ben megadták a választ, például azzal, hogy 1,2 milliárd forinttal növelték a kistelepülések kulturális normatíváját, amelynek minimum összegét is meghatározta településenként 1,2 millió forintban.

A kulturális közfoglalkoztatási program szintén jelentős, éves szinten 10 milliárd forint nagyságrendű többlettámogatást jelent az ágazatnak - jelezték.

Az államtitkárság szerint mindez azt mutatja, hogy az Emmi együtt dolgozik a szakterületen dolgozókkal lehetőségeik és munkakörülményeik jobbá tételéért.

A címlapról ajánljuk