eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Leminősítette Lengyelországot a Standard & Poor's

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények, köztük mindenekelőtt a jegybank függetlenségét és hatékonyságát gyengítette. Londoni elemzők komoly meglepetésnek nevezték a nemzetközi hitelminősítő lépését.

A Standard & Poor's péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal "A mínusz/A-2"-re rontotta az eddigi "A/A-1"-ről.

A Standard & Poor's az új - egyébként továbbra is befektetési ajánlású - osztályzatokra negatív kilátást adott, közölve: ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban még tovább romolhatnak, ha a lengyel monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik.

A leminősítés indoklásában a hitelminősítő közölte: a döntés azt a véleményét tükrözi, hogy máris a fékek és ellensúlyok lengyelországi intézményrendszerének jelentős mértékű eróziója tapasztalható, mivel a tavaly októberi választások óta végrehajtott törvényhozási intézkedések gyengítették kulcsfontosságú intézmények, köztük az alkotmánybíróság és a közszolgálati média függetlenségét és hatékonyságát.

A Standard & Poor's véleménye szerint ezek az intézkedések általánosságban is a lengyel intézményrendszer eddigi erősségeinek erózióját okozzák, és a szakpolitikai változtatások túlmennek azon a mértéken, amelyet a hitelminősítő a választások után valószínűsített.

A rontott osztályzatokra érvényes negatív kilátás az indoklás szerint azt jelzi, hogy még tovább gyengülhet a kulcsfontosságú intézmények, különösen a lengyel jegybank függetlensége, hitelessége és hatékonysága.

A Standard & Poor's mindemellett már nem számol a lengyel államháztartási mérőszámok olyan mértékű javulásával, ahogy azt korábbi előrejelzéseiben valószínűsítette.

A hitelminősítő szerint úgy tűnik, hogy a bankokra, a biztosítási szektorra és a kiskereskedelmi hálózatokra kivetni tervezett adók a többségi külföldi tulajdonú vállalatokat célozzák, és ez kérdéssé teszi Lengyelország hozzáállását a gazdasági növekedés hajtóerejét adó közvetlen külföldi tőkebefektetésekhez.

A hitelminősítő az általa korábban vártnál magasabb, a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal számol az idén, mivel megítélése szerint az új lengyel kormány tervezett vagy már bejelentett kiadási intézkedéseit nem fedezik teljes mértékben a bevételi oldalon kilátásba helyezett lépések.

A cég várakozása szerint ugyanakkor a lengyel államadósság-ráta jórészt stabil - 2018-ig 51 százalék körüli szinten - marad, és továbbra is robusztus lesz a gazdasági növekedés. A Standard & Poor's a 2016-2018-as időszakra, éves átlagban 3,3 százalékos növekedést vár a lengyel gazdaságban.

Londoni pénzügyi elemzők meglepve fogadták a lengyel államadós-osztályzat leminősítését.

Cristian Maggio, a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piaci kutatási igazgatója péntek esti kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy a Standard & Poor's lépése sokkhatásként éri a piacot, különös tekintettel arra, hogy a lengyel szuverén adósosztályzatra az S&P eddig pozitív kilátást tartott érvényben, amely nagyobb esélyt jelzett Lengyelország jövőbeni felminősítésére, mint a lengyel besorolások rontására.

Maggio szerint a piaci sokkot az is valószínűsíti, hogy a pénteki leminősítés két évtizednyi pozitív hitelminősítői lépéssorozatnak vet hirtelen véget Lengyelország esetében. A lengyel szuverén besorolások legalább 1995 óta vagy javultak, vagy szinten maradtak mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - hangsúlyozta a TD Securities vezető londoni közgazdásza.

Maggio közölte: a TD Securities "egyáltalán nem ért egyet" a Standard & Poor's döntésével, mert megítélése szerint a leminősítést szinte kizárólag politikai okok motiválták. Ez hibának bizonyulhat, ha a lengyel kormány úgy dönt, hogy mégsem hajtja végre a választási kampány idején megígért legpopulistább intézkedéseket - fogalmazott a TD Securities londoni igazgatója.

Simon Quijano-Evans, a Commerzbank londoni befektetési részlegének elemzője is "nagy meglepetésnek" nevezte a Standard & Poor's lépését, szintén kiemelve, hogy a lengyel adósosztályzatokra ez a hitelminősítő eddig pozitív kilátást tartott érvényben, most pedig a rontott besorolások kilátása is negatív.

Quijano-Evans szerint az S&P pénteki döntésével új korszak kezdődött a hitelminősítésben, amennyiben a minősítő cégek a gazdasági alapmutatókról egyre inkább a politikára és a reformkilátásokra helyezik át figyelmüket.

"Ez nagyon világos üzenet más szuverén adósoknak is, arra intve őket, hogy ne nyúljanak a hosszú évek alatt felépített alkotmányos keretekhez, mert ennek leminősítés, és ebből eredően a finanszírozási költségek emelkedése lesz a következménye" - vélekedett péntek esti kommentárjában a Commerzbank londoni elemzője.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Fitch Ratings idei felülvizsgálati menetrendjében is pénteken szerepel Lengyelország hitminősítésének vizsgálata.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×