INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az ivóvízközmű fejlesztésében segíthet a legújabb adatbázis

InfoRádió / MTI
Az ivóvízközmű-vagyonról szóló, részletes gazdasági és műszaki jellemzőket tartalmazó adatbázis jött létre csaknem 4 milliárd forint uniós támogatásból, az adatok alapján a tulajdonosok - jellemzően az állam és az önkormányzatok - kellő részletességgel tudják nyilvántartani közműveiket, és megbízhatóan tervezhetik a fenntartáshoz szükséges forrásokat.

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által készített vagyonértékelési projektje 507 települést és közel 100 projektet érintett.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott beszámoló szerint felmértek egyebek között 390 vízműtelepet, 715 mélyfúrású kutat, valamint 164 víztornyot és 122 víztároló medencét, elkészítették a vagyonértékelésüket és hosszú távú pótlási igényeik kimutatását.

Az eredmények alapján a kft. megállapította például, hogy csaknem 110 milliárd forint értékű vagyont teremtettek az ivóvízminőség-javító beruházások a derogációval érintett településeken. Kiderült az is, hogy a településeken lévő, összesen 164 milliárd forint értékű ivóvízközmű-vagyon közel fele-fele arányban (80,5 és 83,5 milliárd) oszlik meg a vonalas, illetve pontszerű létesítmények között.

A közlemény szerint az adatbázis tartalmazza a létesítmények vagyoni értékét, térbeli és műszaki jellemzőit, így stratégiai keretet ad a további fejlesztések tervezéséhez és a kapcsolódó gazdaságossági, valamint a pénzügyi fenntarthatóságot megalapozó számításokhoz.

A címlapról ajánljuk