eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újabb kölcsönrészletet kap meg Görögország

Görögország nemzetközi hitelezői készek rendelkezésre bocsátani a korábban jóváhagyott hitelcsomag második részletét, amint a görög parlament jóváhagyja a hitelezőkkel kötött megállapodást - közölte az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke.

Jeroen Dijsselbloem szerint mindenben sikerül egyezségre jutni, beleértve a hitelezők által kért 48 pótlólagos intézkedést. Így nincs akadálya, hogy ha a görög parlament csütörtökön jóváhagyja a megállapodást, Görögország lehívja a hitelcsomag második, 12 milliárd eurós részletét - mondta Dijsselbloem.

Az összegből 10 milliárd euró négy görög bank feltőkésítését szolgálja.

Görögország kedden hajnalban jutott megegyezésre hitelezőivel egyes pénzügyi reformokról.

"Megállapodás született minden fontos kérdésről (...), amit csak felvetettek" - mondta újságíróknak Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter az európai intézmények és az IMF képviselőivel tartott találkozója után.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították.

A második részlet folyósítását azonban felfüggesztették, miután nem sikerült megegyezni az ingatlanvásárlásokra felvett jelzálogkölcsönök behajtásának szabályairól és az adóhátralékok kezeléséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×