eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ilyen lesz a villányi bor

A legkeresettebb villányi vörösborok alapanyagát jelentő kékszőlő fajtákból is átlagon felüli minőséget és mennyiséget szüreteltek idén ősszel a borvidék termelői - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.

"Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött" - fogalmazott Nagy Gergely azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken.

Hozzátette, a bortermelők átlagon felüli mennyiségű termést szüreteltek a borvidék sajátosságát jelentő, karakteres vörösborokat adó kékszőlő fajtákból is. Pontos adatokról azért nem tudott beszámolni, mert ezeket november 30-ig kell megadniuk a termelőknek, becslése szerint azonban 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szőlő termett.

A bortermelők október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntől "Villányi Franc" néven hoz forgalomba több helybéli pincészet.

A borvidék jó minőségű területein a szőlő már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget - mondta Nagy Gergely.

A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésőbbi időpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid időn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben.

Nagy Gergely megjegyezte, a szőlő szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg időjárást, amiben a gazdák megelőző növényvédelmi munkáinak is szerepe volt.

A hegybíró szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg időjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni időszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevők megtelepedjenek a szőlőnövényen.

Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen.

"A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szőlőbetegségekkel szemben" - összegzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×