INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

73 százalékkal nő a forgalom, amikor NAV-ellenőrök jönnek

Infostart / InfoRádió
Az egyik fővárosi piac online pénztárgépeinek adatai szerint mintegy hetvenhárom százalékkal ugrott meg a forgalom azon a napon, amikor a NAV revizorai a helyszínen tartózkodtak. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevételek legalizálása a szabályos beszerzésekre is ösztönzően hat - közölte a szervezet.

A NAV - elemezve az egyik nagy forgalmat bonyolító fővárosi piac több mint 180 online pénztárgépének adatait - kiszámolta az adott terület átlagos napi bevételét és kibocsátott nyugtaszámát. Ezt követően a revizorok egy hónapvégi hétköznap és egy hétvégi napon ellenőrzéseket végeztek a piacon. A piac kereskedőit azért vizsgálta a NAV, mert korábban többüknél bevétel-eltitkolást tapasztalt - olvasható a szervezet közleményében.

Az ellenőrzés utáni online pénztárgépi adatok mind a kibocsátott nyugták száma, mind a beütött bevétel tekintetében jelentősen meghaladták a korábbi átlagot, pedig az ellenőrzések a hó végi leggyérebb forgalmú időszakban zajlottak - ismertették.

Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a kiállított nyugták száma a hétközi napon 45 százalékkal, hétvégén 73 százalékkal nőtt, a napi bevétel pedig mintegy 30 százalékkal (napi 4,5 millió forinttal), illetve 49 százalékkal (napi 8,3 millió forinttal) emelkedett. Az adatok arra is rámutattak, hogy a legalizált forgalom nemcsak az ellenőrzöttek körében növekedett, de jellemző volt a piac egész területére is - derült ki a NAV adataiból.

Az online pénztárgépektől érkező adatok elemzése - azon túl, hogy a NAV célzott operatív és utólagos ellenőrzéseit segíti - arra is rávilágít, hogy az ellenőrök helyszíni jelenléte ösztönzően hat a kereskedők jogkövetésére. A bevételek legalizálása a korábbi tapasztalatok szerint olyan pozitív folyamatot indít el, amelyben a kereskedők is érdekeltek a szabályos bizonylattal történő beszerzésekben - olvasható a NAV közleményében.

A címlapról ajánljuk