eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

Az unió nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást

Az Európai Unió (EU) nem ad természetes személyeknek vissza nem térítendő támogatást magáningatlanjaik korszerűsítésére - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A Miniszterelnökség közleményében a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) uniós forrásra hivatkozó, csütörtökön megjelent tájékoztatására reagált, amely szerint nincs olyan európai uniós jogszabály, amely tiltaná a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását.

A Miniszterelnökség szerint az európai uniós támogatások keretrendszerét meghatározó rendelet egyértelműen meghatározza: természetes személy csak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásai tekintetében lehet kedvezményezett. Energiahatékonysági korszerűsítést ezekből az alapokból finanszírozni nem lehet - szögezik le a közleményben.

Ha mégis volna lehetőség a támogatásra, Magyarország számára akkor sem áll rendelkezésre elegendő forrás az országban található 4 millió háztartás mindegyikének megsegítésére, a háztartások közötti rangsorolással pedig igazságos, mindenki számára elfogadható elosztási rendszert nem lehet kialakítani, hiszen a szociális helyzet mellett egyéb szempontokat, így például az adott ingatlanok paramétereit is figyelembe kell venni - fejtik ki.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kormány ezért az EU előírásainak betartása és a rendelkezésre álló források hatékonyságának maximalizálása érdekében két célt valósít meg a támogatások odaítéléskor: segíti a magántulajdonosokat ingatlanjaik korszerűsítésében, és felújítja a közösségi használatú ingatlanokat.

Tisztán vissza nem térítendő támogatásokra a közösségi intézmények, így például az óvodák, iskolák, illetve más szociális, oktatási vagy egyéb közösségi használatú intézmények pályázhatnak - emlékeztet közleményében a Miniszterelnökség. A magánszemélyeknek ingatlanjaik korszerűsítésére ugyanakkor a kormány egy államilag támogatott konstrukciót biztosít, amelyben a beruházás egyharmadát az önerő, a második egyharmadot nulla százalékos kamatú visszatérítendő támogatás, a harmadik egyharmadot az állam által támogatott, lényegében szintén nulla százalékos kamatú hitel jelenti - teszik hozzá.

A közleményben kiemelik: a kormány elkötelezett a lakossági energiahatékonysági felújítások mellett, a háztartások energiaköltségeinek mérséklése érdekében eddig is igen jelentős lépéseket tett: elindította a csaknem 15 milliárd forint keretösszegű otthon melege programot, amelynek köszönhetően több mint 85 ezer magyar háztartás energiahatékonysága javult. Elvitathatatlanok a rezsicsökkentés azonnali és kézzelfogható eredményei is, az összes fogyasztói megtakarítás meghaladja a 373 milliárd forintot - közölték.

A MEHI csütörtöki közleménye szerint Walter Deffaa, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője a MEHI kérdésére írásban is egyértelművé tette: a Brüsszel által idén februárban elfogadott Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) tartalmazza és elhatárolja mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat.

A kormány álláspontját is tükröző operatív program szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújítása két forrás kombinálásával történik: a KEOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában - írták.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×