eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarország perbe lépett a dohánycégekkel szemben

Magyarország is beavatkozott a Philip Morris dohányipari vállalat és társai által indított, és jelenleg az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő eljárásba (C-547/14. sz.), amelynek tétje az az új uniós dohánytermék-irányelv érvényességének kimondása, illetve egyes lényegi rendelkezéseinek értelmezése - olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Az uniós jogalkotó 2014 áprilisában fogadta el az új dohányirányelvet, amely 2016. május 20-ától kezdődően a dohányzás elleni küzdelem jegyében a dohánytermékekre vonatkozó számos további szigorítást írt elő.

A felperes dohánycégek többek között az irányelv azon rendelkezéseinek érvénytelenségét kívánják kimondatni az Európai Unió Bírósága által, amelyek betiltják a jellegzetes ízesítésű (köztük a mentolos) dohánytermékeket; előírják, hogy az egészségvédő figyelmeztetéseknek a dohánytermékek csomagolásának 65%-át kell kitölteniük; megengedik a tagállamoknak, hogy megtiltsák a dohánytermékek határon átnyúló távértékesítését; valamint lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy közegészségügyi megfontolásból további követelményeket vezessenek be dohánytermékek csomagolásának egységesítésére (az egységes csomagolás bevezetésére) vonatkozóan.

Köztudott, hogy a magyar Kormány elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett, és számos - néha a hagyományos eszközökkel szakító - intézkedése miatt uniós szinten is élen jár ezen a területen.

Hazánk például már évek óta alkalmazza azokat a képekkel kombinált egészségügyi figyelmeztetéseket, amelyeket az új dohányirányelv most a többi uniós tagállam számára is kötelezővé tesz. Mivel pedig a magyar Kormány úgy ítéli meg, hogy az irányelv megfelelő lehetőséget biztosít a tagállamok számára ahhoz, hogy az egészségpolitikai intézkedéseikről maguk - és ne Brüsszel, vagy a dohánycégek - döntsenek, illetve fontos számára, hogy az új intézkedések (például az egységes cigaretta csomagolás) bevezetésének jogalapja fennmaradjon, ezért belépett a nagy multinacionális dohánycégeknek az új uniós jogszabállyal szemben folytatott perébe - a dohánycégekkel szemben.

Az ügyben október 1-jén került sor a luxemburgi Európai Unió Bíróságán tartott tárgyalásra, melyen a magyar Kormány képviselője felszólalásában - az uniós jogalkotó intézmények és az eljárásba beavatkozó többi uniós tagállam álláspontját támogatva - az uniós irányelv érvényessége, illetve amellett érvelt, hogy az irányelv lehetőséget ad a tagállamok számára arra, hogy szabadon dönthessenek a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetéséről. Európában egyébként már az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Norvégia is döntött ilyen intézkedésről, és Magyarország is előkészítette az egységes cigaretta csomagolásra vonatkozó jogi szabályozás tervezetét, amely kora tavasszal kerülhet a Kormány elé.

A magyar Kormány általi fellépést az ügybe beavatkozó többi tagállam is üdvözölte, ezáltal is szorosabbra fűzve a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetését célzó, több uniós tagállammal 2015. július 20-án, Párizsban létrejött politikai szövetséget.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×