eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Itt az új húszezres!

Mától törvényes fizetőeszköz az új húszezres, de forgalomba majd csak december 14-től kerül - mondta az InfoRádiónak a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója. Pataki Tibor hozzátette: az új húszezres, csakúgy, mint a tízezres, más színű lesz, új vízjelet és hologramfóliát tesznek rá és a biztonsági elemek is modernebbek lesznek.

"A Magyar Nemzeti Bank a szeptember 25.-i nappal törvényes fizetőeszközként rendeletileg bocsátotta ki az új húszezer forintost. A készpénzforgalomban a fizetéseink vagy az ATM-használat során azonban csak december 14-től fogunk találkozni ezekkel a bankjegyekkel. A köztes időszakban a készpénzforgalmi szereplőit - az automaták, gépek üzemeltetőit -készítik fel a bevezetésre" - mondta el az InfoRádiónak a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója.

Pataki Tibor beszámolt arról, hogy az új húszezer forintosok jelentős mértékben megújultak.

"Miközben a megszokott portré, illetve hátoldali kép köszön ránk a bankjegyről, aközben a papírnak változott a színe. A különböző felhasználói dimenziókban - tehát a lakossági forgalomban, ahol segédeszközöket nem használ senki és a professzionális pénzkezelőknél, ahol például UV-lámpát is alkalmaznak - jelentős változás látszólag nem tapasztalható. Ami szabad szemmel nem látható, az a gépek által történő kezelés, azonosítás, amiben megújultak a bankjegyek" - ismertette a készpénzlogisztikai igazgató.

"Az új húszezres első oldalán megmaradt a Deák-portré, a hátoldalon pedig továbbra is a képviselőház képe látható, azonban minden, ami ezt körülveszi, illetve a hátterében van, az változott. Új vízjel található a bankjegyben, amelyben a portré mellett már az értékjelzést is azonosíthatjuk és minden mástól eltérő hologram-fólia található rajta. Az első oldalán van egy olyan díszítő motívum az oldal közepén, amely, ha billegtetjük, mozgatjuk a papírt, változtatja a színét. Emellett számos más olyan látványos elem van rajta, amelyeket a pénztárosok egy UV-lámpával tudnak ellenőrizni" - számolt be az újdonságokról Pataki Tibor.

Azt is elmondta, hogy a régi húszezres bankjegyeket 2016 végén vonják majd ki a forgalomból, addig a hétköznapokban párhuzamosan találkozhatunk és fizethetünk mindkét változatú bankjeggyel. Azt követően a régi változatú húszezer forintosokat a nemzeti bank bevonja.

"De ezzel az értéküket még nem veszítik el, mert a bevonást követően három évig még a kereskedelmi bankok és a posták, illetve a Magyar Nemzeti Bank még húsz évig becseréli az új változatú bankjegyekre a régieket" - hangsúlyozta a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×