eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A VW-től távozott, a Porsche SE és az Audi vezetésének még mindig tagja Winterkorn

A Volkswagen-csoport éléről szerdán távozó Martin Winterkorn továbbra is tagja a csalási botrányba keveredett német autógyártó legnagyobb részvényese, a Porsche SE vezetésének.

A Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) zártkörűen működő részvénytársaság 50,7 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Volkswagen-csoportban, és a Ferdinand Porsche által felépített Volkswagen-birodalom örökösei, a Piëch- és a Porsche-család ellenőrzése alatt áll.

A Porsche SE által pénteken kiadott közlemény szerint felügyelőbizottsága csütörtökön ülésezett, és Winterkorn továbbra is a zrt. igazgatóságának elnöke maradt.

A Bild című német újság úgy tudja, hogy Martin Winterkorn továbbra is elnöke az Audi felügyelőbizottságának is.

Az AFP érdeklődésére sem a Volkswagen-csoport, sem az Audi nem kívánta kommentálni a híreket.

A Volkswagen felügyelőbizottsága péntek délelőtt összeült, hogy megválassza az új vezérigazgatót. Sajtótalálgatások szerint a legnagyobb esélyes Matthias Müller, a Porsche AG vezérigazgatója. Ellene szólhat, hogy "bennfentes", közel négy évtizedet húzott le az Audinál, a Volkswagennél és a Porchénél.

A Volkswagen-csoport új vezérigazgatójára hatalmas feladat hárul: menedzselnie kell a hamisítási botrányt és újra kell építenie a vállalat imázsát. Egyes elemzők szerint egy kívülről jött vezető jobb választás lenne, mert a múlttal való szakítást jelképezhetné. Ilyen lehetne a BMW-től átszerződött Herbert Diess, ő azonban csak július óta dolgozik a Volkswagennél a személyautó-részleg irányítójaként, így még bizonyítania kell rátermettségét.

A 68 éves Martin Winterkorn szerdán mondott le a Volkswagen vezérigazgatói posztjáról annak nyomán, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A Volkswagen elismerte a csalást, és jelezte, hogy világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóját érintheti az ügy.

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter a német parlament alsóházában (Bundestag) pénteken elmondta, hogy a német utakon mintegy 2,8 millió autó közlekedik, amelyek érintettek lehetnek a hamisítási botrányban. A miniszter közlése szerint az EA 189-es motor 1600 és 2000 köbcentis változatával felszerelt személyautókról, illetve furgonokról van szó, de most vizsgálják, hogy az 1200 köbcentis motoroknál is fennáll-e a probléma.

A Volkswagen a héten azt ígérte, hogy pénteken közzéteszi az érintett modelleket tartalmazó listát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×