eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A magyar mezőgazdaság kibocsátása bővült 2014-ben a leggyorsabban az EU-ban

A magyar mezőgazdaság kibocsátása bővült 2014-ben a leggyorsabban az Európai Unióban (EU) - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten az Agrya Fiatal gazdakonferenciáján.

Fazekas Sándor a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) fórumán közölte: a magyar mezőgazdaság múlt évi, 2410 milliárd forintos kibocsátása folyó áron az előző évit 4,2 százalékkal haladta meg. (Az EU egészében a múlt évben 2,4 százalékkal csökkent az ágazat kibocsátása.)

Hozzátette: 2014-ben a növénytermesztés kibocsátása valamivel meghaladta az 1400 milliárd forintot, egy év alatt 3,4 százalékkal növekedett. Az állattenyésztés kibocsátása a múlt évben 836,4 milliárd forint volt, 2013-hoz viszonyítva 5,7 százalékkal bővült.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye változatlan áron számolva is jelentős: a kibocsátás volumene egy év alatt 9,6 százalékkal nőtt. A mezőgazdaságban megtermelt új érték előállítását mérő mutató, a bruttó hozzáadott érték volumene 2014-ben 21,3 százalékkal nőtt 2013-hoz viszonyítva. A múlt évben javult az ágazat jövedelmezősége is. A termelési tényezők jövedelme - ami tartalmazza a támogatásokat is - tavaly 1185,8 milliárd forint volt. Egy év alatt 13,6 százalékkal, négy év alatt pedig 84,2 százalékkal nőtt.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság évről-évre jobban teljesít, 2011 óta folyamatos növekedési pályán van. Ezt az is jelzi, hogy a mezőgazdaság kibocsátása tavaly 42,9 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet. A kibocsátás volumene négyéves távlatban 23 százalékkal bővült.

Az agrártárca vezetője beszélt arról is, hogy a fiatal gazdák jelentős forrásokhoz juthattak 2007-2014 között. Ez idő alatt ugyanis négy támogatási körben kaptak jelentős összegű támogatásokat. A jelzett időszakban összesen mintegy 5300 fiatal gazdálkodó jutott összesen több, mint 50 milliárd forint forráshoz.

A miniszter kitért rá: úgy kell átalakítani a magyar mezőgazdaság szerkezetét, hogy minél több családi gazdaság és minél kevesebb nagybirtok legyen. Az előbbi gazdaságok arányaiban 80 százalék, míg az utóbbiaknál 20 százalékos arány a cél. Jelezte: az elmúlt években ebben az irányba jelentős lépések történtek. Példaként hozta a földtörvény illetve a földet a gazdáknak programot.

A jövőről szólva elmondta: a tárcánál folyik egy műhelymunka, amely azt célozza, hogy a magyar mezőgazdaság alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, hogy a magyar mezőgazdaság még sikeresebb legyen, és még több embernek adjon megélhetést. Ezért Magyarországnak kiváló minőségű, egészséges, GMO-mentes élelmiszereket kell termelnie. A miniszter aláhúzta: a magyar mezőgazdaság egy lépésnyire van attól is, hogy elérje a múlt század kilencvenes éveinek eleji mennyiségi szintjét. Kiemelte: magasabb feldolgozottsági szintre van szükség az ágazatban. A tárca támogatja a rövid ellátási láncokat és a helyi értékesítést. De fontos a különböző termékpályák rendbetétele is. Mindennek érdekében kell a következő években dolgozni a magyar mezőgazdaságban - húzta alá a földművelésügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×