INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A magyar mezőgazdaság kibocsátása bővült 2014-ben a leggyorsabban az EU-ban

InfoRádió / MTI
A magyar mezőgazdaság kibocsátása bővült 2014-ben a leggyorsabban az Európai Unióban (EU) - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten az Agrya Fiatal gazdakonferenciáján.

Fazekas Sándor a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) fórumán közölte: a magyar mezőgazdaság múlt évi, 2410 milliárd forintos kibocsátása folyó áron az előző évit 4,2 százalékkal haladta meg. (Az EU egészében a múlt évben 2,4 százalékkal csökkent az ágazat kibocsátása.)

Hozzátette: 2014-ben a növénytermesztés kibocsátása valamivel meghaladta az 1400 milliárd forintot, egy év alatt 3,4 százalékkal növekedett. Az állattenyésztés kibocsátása a múlt évben 836,4 milliárd forint volt, 2013-hoz viszonyítva 5,7 százalékkal bővült.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye változatlan áron számolva is jelentős: a kibocsátás volumene egy év alatt 9,6 százalékkal nőtt. A mezőgazdaságban megtermelt új érték előállítását mérő mutató, a bruttó hozzáadott érték volumene 2014-ben 21,3 százalékkal nőtt 2013-hoz viszonyítva. A múlt évben javult az ágazat jövedelmezősége is. A termelési tényezők jövedelme - ami tartalmazza a támogatásokat is - tavaly 1185,8 milliárd forint volt. Egy év alatt 13,6 százalékkal, négy év alatt pedig 84,2 százalékkal nőtt.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság évről-évre jobban teljesít, 2011 óta folyamatos növekedési pályán van. Ezt az is jelzi, hogy a mezőgazdaság kibocsátása tavaly 42,9 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet. A kibocsátás volumene négyéves távlatban 23 százalékkal bővült.

Az agrártárca vezetője beszélt arról is, hogy a fiatal gazdák jelentős forrásokhoz juthattak 2007-2014 között. Ez idő alatt ugyanis négy támogatási körben kaptak jelentős összegű támogatásokat. A jelzett időszakban összesen mintegy 5300 fiatal gazdálkodó jutott összesen több, mint 50 milliárd forint forráshoz.

A miniszter kitért rá: úgy kell átalakítani a magyar mezőgazdaság szerkezetét, hogy minél több családi gazdaság és minél kevesebb nagybirtok legyen. Az előbbi gazdaságok arányaiban 80 százalék, míg az utóbbiaknál 20 százalékos arány a cél. Jelezte: az elmúlt években ebben az irányba jelentős lépések történtek. Példaként hozta a földtörvény illetve a földet a gazdáknak programot.

A jövőről szólva elmondta: a tárcánál folyik egy műhelymunka, amely azt célozza, hogy a magyar mezőgazdaság alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, hogy a magyar mezőgazdaság még sikeresebb legyen, és még több embernek adjon megélhetést. Ezért Magyarországnak kiváló minőségű, egészséges, GMO-mentes élelmiszereket kell termelnie. A miniszter aláhúzta: a magyar mezőgazdaság egy lépésnyire van attól is, hogy elérje a múlt század kilencvenes éveinek eleji mennyiségi szintjét. Kiemelte: magasabb feldolgozottsági szintre van szükség az ágazatban. A tárca támogatja a rövid ellátási láncokat és a helyi értékesítést. De fontos a különböző termékpályák rendbetétele is. Mindennek érdekében kell a következő években dolgozni a magyar mezőgazdaságban - húzta alá a földművelésügyi miniszter.

A címlapról ajánljuk