eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Erről szól az orosz-magyar gázmegállapodás

Az 1996-ban kötött, 20 éves hosszú távú gázszerződésben az szerepelt, hogy a magyar fél - függetlenül az igényektől - egy bizonyos minimális mennyiséget minden évben megvásárol, kifizet a Gazpromnak. Mivel az elmúlt 6-7 évben jelentősen csökkent a hazai fogyasztás, ezt a meghatározott mennyiséget nem vette át az ország. Bár a megállapodás szerint ettől függetlenül ki kellett volna fizetni ennek ellenértékét, ezt valószínűleg nem tette meg a magyar fél. Most ezen bennmaradt mennyiség 3-5 éven belüli felhasználásáról született politikai megállapodás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője.

Ezt a szerződést még a Mol kötötte a 90-es évek közepén. Ebben a szerződésben volt egy garantált minimális mennyiség, amit Magyarországnak át kellett vennie a szerződésnek megfelelően a Gazpromtól - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője.

A problémát az okozta, hogy a magyar fogyasztás jelentősen lecsökkent a 2006-2007-es csúcshoz képest, amikor az ország mintegy 13,5 milliárd köbméter gázt fogyasztott. Ez a mennyiség mostanra 9 milliárd köbméterre csökkent. Így volt olyan mennyiség, amit a minimálisan garantálható mennyiség fölött már nem tudtunk átvenni, illetve még ezt a minimális mennyiséget sem. Ez a felgyülemlett, becslések szerint mintegy 18 milliárd köbméternyi gáz ilyen gázt jelent. Ezt a szerződésnek megfelelően ki kell fizetni, viszont eddig ezt a gázt nem tudtuk átvenni - mondta az elemző.

Hozzátette: a mostani megállapodás szerint ezt a gázt a következő 3-4 év során át fogja tudni venni a magyar fél.

Pletser Tamás kiemelte: a magyar fogyasztás csökkenése nem kizárólag magyar jelenség. Az egész régió fogyasztásának alakulása lényegesen elmaradt a várttól, így azt lehet mondani, hogy ennek a gáznak nem volt igazából piaca. A tárolás is csak egy bizonyos mennyiségig lehetséges, úgyhogy nem tudott ezzel a gázzal mit kezdeni a magyar fél - fejtette ki.

Az Erste olajipari elemzője azt mondta: nem tudni pontosan, mekkora a minimális mennyiség, amit át kellett volna venni, hiszen a Gazprom szerződése nem nyilvános. De azt lehet becsülni, hogy évi 5-6 milliárd köbméter lehet az a mennyiség, amit az oroszok kikötöttek minimális mennyiségként. "Gyanítom, hogy ezt a gázt nem fizettük ki, azonban a szerződés alapján ennek a gáznak a kifizetésére igényt tarthatott volna a Gazprom. Lényegében arról sikerült most megállapodni, hogy ezt a gázt le fogja szállítani Oroszország, az eredeti feltételeknek megfelelően, cserébe pedig a Gazprom bármiféle követeléstől eláll."

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×