eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

A televíziós közvetítési jogok ügye nagyon kiverte a biztosítékot

Angliában és Európa szerte is vita bontakozott ki azok után, hogy kedden bejelentették: a labdarúgó Premier League (PL) három évre, rekordot jelentő 5,136 milliárd fontért (2140,2 milliárd forint) adta el az országon belüli televíziós közvetítési jogokat a Skynak és a BT Sportnak. A megállapodás a 2016/2017-es szezontól lép életbe.

Richard Scudamore, a PL ügyvezető igazgatója megvédte az üzletet, amelynek csillagászati összege sokakat felháborított. Ahogy fogalmazott, ez kell ahhoz, hogy az angol élvonal csapatai versenyben lehessenek a Real Madriddal vagy az FC Barcelonával. Emellett a futball az ország imázsa szempontjából is fontos - tette hozzá.

"A Premier League, a BBC, a királynő - ezek azok a dolgok, amelyeket az emberek szeretnek Nagy-Britanniában" - hangsúlyozta Scudamore.

Összehasonlításképpen: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által szervezett versenyprogramok négy bajnoki idényre szóló közvetítési és sugárzási jogai évadonként 3,54 milliárd forintért keltek el 2012-ben.

A Sky és a BT által fizetendő összeg még Angliában is felkorbácsolta a kedélyeket.

"A játékot maga alá temeti a pénz. A klubok csökkentsék a jegyárakat, hogy a valódi szurkolók lehessenek ott a stadionokban" - írta a Twitteren a volt válogatott Gary Lineker.

A belépők kérdése régóta napirenden van a szigetországban. Az Arsenalnál például a legolcsóbb bérlet több mint 1300 euróba (körülbelül 400 ezer forintba kerül), az egyes mérkőzésekre szóló belépők ára pedig 80 és 100 euró között mozog. Ugyan a stadionok látogatottsága több mint 95 százalékos, de a szerényebb anyagi körülmények között élőknek vagy a fiataloknak nincs esélyük élőben megnézni egy PL-összecsapást.

"Minél több pénzt adnak az egyesületeknek, annál többet költenek majd játékosvásárlásra" - véli Alan Sugar milliárdos üzletember, a Tottenham Hotspur volt tulajdonosa, aki szerint a tv-s megállapodás az angol válogatottra is rossz hatással lesz, mivel a drága külföldi futballisták mögött háttérbe szorul majd az utánpótlás, s a szigetországi nemzeti együttes továbbra sem szerepel majd jól a nagy tornákon.

Érdekesség, hogy - a Deloitte kimutatása szerint - már most mind a 20 PL-klub ott van a világ 40 leggazdagabb futballklubja között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×