INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Egy új autógyártó megjelenése így hatna a magyar GDP-re

Infostart / InfoRádió
Ha valóban Magyarországon létesít gyárat a BMW, az mindenképpen pozitív hatást gyakorol a gazdasági növekedésre - mondta az Erste elemzője az InfoRádió kérdésére. Ürmössy Gergely hozzátette: a járműipar hozzájárulása az ipari termeléshez jelentős, és az ipari termelés hozzájárulása is a GDP-hez. Az elemző szerint pozitív hatást a magyar növekedésre leghamarabb 2016-ban gyakorolhat egy ilyen befektetési döntés.

Magyarországon egyre nagyobb súlyt kap a járműgyártás az ipari termelésen, illetve a GDP értékén belül is - mondta az Erste elemzője az InfoRádió kérdésére. Ürmössy Gergely hozzátette: ha megnézzük a 2010-es és 2011-es adatokat, akkor jól látszik, hogy a feldolgozóipar adja a nagy részét az ipari termelésnek, és ezen a csoporton belül 2010-ben csupán 20 százalékát tette ki a járműgyártás. Ugyanez az érték 2014-ben már megközelítette a 30 százalékot.

Ha egy újabb autógyár ténylegesen megnyílik és elkezd teljes kapacitással termelni, az szerepet játszhat abban, hogy a GDP növekedésének üteme ne essen vissza olyan mértékben, mint azt most széles körben várják - vélekedett az elemző.

Mint mondta: ha 2015-ben elkezdenek egy új gyárat építeni, akkor olyan hatás jelentkezhet a GDP-n keresztül, hogy az építőiparban már megjelenik ez a hozzáadott érték.

Járműipari körökben már virtuális magyarországi autógyártóként emlegetik a BMW-t - mondta a Portfolio elemzője az InfoRádiónak, miután a vs.hu arról írt: itt létesítene gyárat a bajor autógyártó. Szandányi Levente szerint egyrészt a magyar beszállítói kör nagysága, másrészt a másik két luxusautógyártó itteni jelenléte is sarkallhatja a bajor gyártót, hogy Magyarország mellett döntsön.

Hanganyag: Panulin IldikóA címlapról ajánljuk