eur:
389.02
usd:
362.26
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az orosz embargó enyhülésében bízik az agrárminiszter

Magyar-orosz agrárminiszteri találkozó lesz ma Moszkvában. A földművelésügyi miniszter reméli, hogy hamarosan enyhülhet az orosz embargó, mivel a gazdáknak elkülönített uniós segítség nem sokáig fedezi veszteségeiket.

Orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval egyeztet ma Moszkvában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az uniós szankciókra válaszként nemrég bevezetett embargóról.

"Bízom benne, hogy a helyzet enyhülni fog. Magyarország a tárgyalásos megoldásban érdekelt és abban, hogy egy konszolidált helyzet jöjjön létre, és akkor az orosz-magyar agrárexport is újra tud indulni" - mondta a szakminiszter.

Az Európai Unió által a zöldség-gyümölcs ágazat segítségére elkülönített 125 millió euró nem sokáig fedezi a mezőgazdaság kárát - tette hozzá Fazekas Sándor.

"Ez az unió egész területére vonatkozó összeg, tehát én abból indulok ki, hogy nem lesz sokáig elég. Megnyitották az igénylési lehetőséget és bízom benne, hogy zajlanak is az igény-összesítések" - jelezte a miniszter.

A tárcavezető számításai alapján Magyarországot naponta 70 millió forint veszteség éri az orosz élelmiszer-embargó nyomán, ezért a tagállamoknak export-támogatásra is szükségük lenne, hogy találhassanak új piacokat élelmiszereiknek az orosz helyett.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×