INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Orosz atomerőművet építenek Bangladesben

InfoRádió / MTI
A Roszatom orosz atomenergiai cég májusban írja alá Bangladessel a dél-ázsiai ország első atomerőműve építésének előkészületéről szóló harmadik, végleges megállapodást.

A beruházás keretében Oroszország két, összesítve kétezer megawatt teljesítményű reaktorblokkot szerel fel az energia szűkében lévő országban. Oroszország 500 millió dollár hitellel járul hozzá az építéshez. A Roszatom kommunikációs igazgatója azonban tavaly jelezte, hogy Moszkva további kölcsönökre is kész, akár 10 milliárd dolláros, vagyis a két reaktorblokk építésének teljes költségét fedező mértékben. Hozzátette azonban, hogy a második hitel pontos összegét csak a részletes műszaki tervdokumentáció elkészülte után határozzák meg.

A tervek szerint a ruppuri erőműben a szentpétervári atomenergetikai tervezőintézet AESZ-2006 típusú nyomottvizes reaktorát alkalmaznák. Oroszország ugyanezt alkalmazza majd például a finnországi Hanhikivi 1 atomerőműben is.

A ruppuri beruházás kivitelezése valószínűleg jövőre kezdődne és mintegy öt évig tartana.

Az első kapavágás előtti utolsó fázis az a megállapodás, amelyet a Roszatom és a Banglades ír alá májusban. A már létrejött szerződések alapján megkezdődhetett a létesítmény tervezése és a talajkutatás. A májusi szerződés alapján pedig már az építőipari felvonulási bázis megteremtésére kerül sor.

Az atomerőmű a Gang folyó partján épül fel, mintegy 160 kilométerre északnyugatra a fővárostól, Dakkától. A létesítmény alá tartozó földterület a bangladesi atomenergia bizottság tulajdona.

Az atomerőmű építésről 2011 novemberében született megállapodás. Az 500 millió dolláros orosz kölcsön megadásáról pedig tavaly írt alá megállapodás Vlagyimir Putyin államfő és a bangladesi miniszterelnök.

Bangladesben több évtizedes, elavult szénerőművek termelnek áramot, ami már messze nem elegendő a 150 milliós ország igényeinek a kielégítésére.

A Roszatom orosz energetikai konszernnek húsz külföldi reaktorblokk építésére van megbízása - a paksi atomerőmű két új blokkját is a Roszatom építheti-, de tárgyalásokat folytat még mintegy negyven további energiablokkról. A Roszatom jelenleg 28 nukleáris reaktort épít, ebből tizenkilencet Oroszország területén kívül.

A címlapról ajánljuk