INFORÁDIÓ
2021. március 6. szombat
Inez, Leonóra

Bajnokokat avattak a gépírók

Infostart / InfoRádió

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége idén is megrendezte országos bajnokságát, gyorsírás, gépírás és szövegszerkesztés kategóriában. 14653 tiszta leütéssel Vágner Anna ért el első helyezést, 30 perces sebességi másolásban. Így az InfoRádió gépírója Magyarország 2014. évi gépíró bajnoka.

A gyorsíróbajnok 2014-ben Ferenc Zsuzsa, szövegszerkesztésben Csikós Edina végzett az élen.

Vágner Anna az InfoRádióban elmondta, véletlenül talált rá a felhívásra, hogy megrendezik az idei első bajnokságot, pedig ügyfelei már évek óta buzdították, hogy érdemes lenne kipróbálni magát versenyen is. Bevallotta: többek között eddig azért nem indult, mert "éjszakai bagoly" és gépíró versenyek általában korán reggel kezdődnek.

A gépíró-bajnok szerint a legfárasztóbb dolog a gépelésben a megfeszített üléshelyzet és az, hogy nagyon kell koncentrálni.

Vágner Anna a pályát még írógépen kezdte és a számítógépes korszak előtt, elektronikus írógépen is dolgozott.

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége ebben az esztendőben lesz 89 éves, 1925. április 25-én alakult meg. A megalapítás óta eltelt idő alatt főként a gyorsírás népszerűsítésén fáradozott a szervezet.

A gyorsíráson kívül a 10 ujjas vakírás népszerűsítésével, versenyek szervezésével foglalkozik a szövetség. A számítástechnika elterjedésével a számítógépes szövegszerkesztés felváltotta a hagyományos gépírást, ezért az utóbbi években kiemelt figyelmet fordít erre a területre is. Az oktatásban a módszertani tapasztalatok átadásában, cseréjében, valamint a versenyzési lehetőségek megteremtésében vállalt szerepet.

Feladatának tekinti a szakmával összefüggő történeti emlékek gyűjtését, rendszerezését, a szakmát gyakorlók és tanítók kapcsolattartását, érdekvédelmét.

1927-ben Radnai Béla megalkotta az egységes magyar gyorsírást. Művét számos nyelvre átültették. Ez a rendszer számtalanszor bebizonyította, hogy életképes, könnyen megtanulható, eredményes. Sikerét jellemzi, hogy 1995 óta - és egészen 2003-ig - Magyarország adta a gyorsíró világbajnokot, Lestár Éva parlamenti gyorsíró személyében.

További információk itt.

Hanganyag: Sánta András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018