eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elkészült a fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendelettervezete

A szeptember közepén elfogadott fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendeletének tervezete szerint bizonyos felismerhető fémek csak engedéllyel vásárolhatók, illetve csökkenteni lehet a fémkereskedők által fizetett tevékenységi biztosíték összegét, amennyiben a kereskedő korábbi tevékenysége során nem kapott bírságot.

A kormány honlapján pénteken megjelent rendelettervezet megfogalmazza: felismerésre alkalmas minden olyan fémanyag, amelynek az eredeti funkciója felismerhető. A tervezet melléklete 28 ilyen anyagot sorol fel, de ezek közül csak 13 kereskedelméhez kell külön engedély. Ilyen például a csatornafedél, az építőállvány és -zsalu, a kábel, a szobor a gépjármű-alkatrész és a bálázott, préselt fémhulladék.

Felismerésre alkalmas, de nem engedélyköteles fémhulladék például a kerékpár, a gépjármű bontási hulladéka, a kerítéselem és a konténer.

Az engedélyköteles anyagokat fajtánként, egymástól elkülönítetten kell tárolni.

A kormány a tervezetben fémkereskedelmi hatóságként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vámszervét jelöli ki. Ez adja ki a fémkereskedelmi engedélyt, amelyet helyszíni szemle előz meg, és az állapítja meg a biztosíték összegét.

A kereskedő által fizetendő biztosíték telephelyenként 5 millió forint, de több telephely esetén is legfeljebb 25 millió forint lehet. A határon átnyúló kereskedelemben 10 millió forint a biztosíték.

Az a kereskedő, aki már két éve tevékenykedik, és ez idő alatt nem kapott bírságot, kérheti a biztosíték 25 százalékos csökkentését. Annak a két éve működő és nem bírságolt kereskedőnek, akinek a havi bruttó bevétele nem éri el a 10 millió forintot, 30 százalékkal, akinek pedig a havi bevétele 10 és 25 millió forint közé esik, 40 százalékkal csökkenthető a biztosítéka.

A biztosíték készpénz és bankgarancia is lehet.

A kereskedőnek magának kell gondoskodnia az ellenőrzéshez szükséges, hitelesített mérőeszközökről és a mintavételhez szükséges eszközökről.

A fémkereskedelmi törvény előírása szerint a fémkereskedő az engedélyköteles anyag értékesítéséről eladónként és vevőnként külön nyilvántartást vezet, amelyet naponta és havonta összesít. A rendelettervezet arra kötelezi a kereskedőt, hogy a napi jelentést másnap, a havit pedig a következő hónap huszadikáig küldje meg - elektronikus formában - a NAV-nak.

A fémkereskedő magánszemélytől - ügyletenként - legfeljebb 500 ezer, mástól pedig 1,2 millió forintért vásárolhat készpénzért hulladékot.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×